in

Evo kako sada izgleda putovanje iz Njemačke u Hrvatsku

Novinari Deutsche Wellea uputili su se iz Njemačke u Hrvatsku nakon što su otvorene granice.

Opisali su kako je to izgledalo, a njihove dojmove prenosimo u cijelosti:

Jedva smo dočekali da Hrvatska ukine obvezu dvosedmičnog karantina za one koji dolaze iz inostranstva. Krenuli smo automobilom na put iz Bonna za Istru, spremni na višesatna čekanja na tri granice. Evo kako smo prošli.

Još prije nekoliko mjeseci smo planirali drugu polovinu aprila provesti u svojoj vikendici u Ližnjanu u Istri. No onda nam je, kao i mnogima drugima, sve planove pomrsila korona.

Kad je prošlog vikenda objavljeno da Hrvatska ponovno otvara granice, odmah smo počeli planirati put. Dodatno nas je motivisalo i ukidanje obaveznog dvosedmičnog karantina. Jer šta bi nam vrijedilo to što smo u Ližnjanu kad ne smijemo iz kuće radi obavljanja poslova zbog kojih smo, među ostalim, i došli?

Ja imam dvojno državljanstvo, hrvatsko i njemačko, pa za mene ionako nije problem ući u vlastitu zemlju. No kako je s mojim suprugom, njemačkim državljaninom? Iz medija doznajemo da dozvola za ulazak u zemlju vrijedi i za članove porodicei. Naravno, kada se kreće na tako dalek put, nekih 1200 kilometara, čovjek želi biti potpuno siguran. Zato smo potvrdu te informacije najprije pokušali dobiti u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Njemačkoj. No to baš nije bilo jednostavno: na telefonske brojeve s interneta ili se nije javljao niko ili je bilo zauzeto, a na jednom broju se samo mogla čuti poruka da je memorija telefonske sekretarice puna i da nazovemo kasnije. To je bilo u devet ujutro. No istu poruku smo čuli i istog dana oko pet popodne.

PROČITAJTE  TRUMP ŠOKIRAO NACIJU Je li ovo uvod u opšti haos?

Onda smo nazvali njemačko veleposlanstvo u Zagrebu i bez problema dobili potvrdu: da, njemački državljani smiju u Hrvatsku ako su članovi porodice hrvatskih državljana ili imaju neki valjani razlog, npr. nekretninu u Hrvatskoj.

 

Zastoj na granici

 

I tako smo naoružani svim eventualno potrebnim dokumentima, od vjenčanog do vlasničkog lista, u subotu (16.5.) ujutro autom krenuli na put. Na autocestama u Njemačkoj još uvijek, uprkos ublažavanju mjera za suzbijanje pandemije, nema puno saobraćaja. Tamo gdje se inače mora računati s rijekom automobila i kamiona i zastojima zbog građevinskih radova sada se komotno vozi. Promjene su uočavaju i kada se prolazi pored aerodroma u Frankfurtu. Ondje inače redovno iz automobila vidite kako istovremeno slijeće i polijeće po nekoliko aviona, a sada u zraku – ništa. Zračni saobraćaj je gotovo potpuno obustavljen. Ovaj aerodrom je u aprilu zabilježio 96,9 posto manje putnika nego u istom periodu prošle godine.

Situacija je drugačija i na autocesti A8, na dionici od Münchena do Salzburga. Tu je inače vrlo mnogo prometa, za vrijeme praznika i produženih vikenda se mora računati sa zastojima i gužvom. No ovoga puta je cesta gotovo prazna. Susrećemo tu i tamo pokoji automobil, kamiona gotovo i nema.

A onda stižemo na našu prvu prepreku: njemačko-austrijsku granicu. Dočekuje nas kolona duga oko jedan kilometar. I zastoj. Zajedno s nama čeka, sudeći po registracijskim oznakama, nekoliko Poljaka, Rumuna, pokoji Nizozemac i Luksemburžanin. Ostali su Nijemci.

Kolona se kreće metar po metar pa stane. Čitamo na internetu da se na granici ispunjava neki formular, ali iz teksta nije jasno odnosi li se to samo na one koji prelaze granicu da bi neko vrijeme proveli u Austriji ili i na nas, koji bez zaustavljanja samo putujemo kroz zemlju.

PROČITAJTE  OPREZ Pojavila se opasna infekcija koja se javlja kod pacijenata koji su preboljeli COVID

Pretpostavljamo da ispunjavanje formulara traje pa se zato tako dugo čeka. Nakon sat i pol smo napokon na redu. Predajemo lična dokumenta austrijskom graničnom policajcu. Pita kuda putujemo. Kad je čuo da idemo za Hrvatsku, kaže nam da parkiramo sa strane. Što to sad znači? Čekamo par minuta i onda dolazi policajac s formularom na kojem piše da garantujemo da ćemo kroz Austriju putovati bez zaustavljanja. Potpisujemo i napokon krećemo dalje.

 

Nismo potencijalni širitelji zaraze

 

Računamo kad ćemo stići u Ližnjan ako ćemo i na iduće dvije granice gubiti toliko vremena. Ali zato tješe i dalje prazne ceste. Kroz Austriju je još manje prometa nego kroz Njemačku. Stižemo na austrijsko-slovensku granicu. Ispred nas jedan automobil, odmah smo na redu. Policajac (bez zaštitne maske) samo pita kuda putujemo, kaže “sretan put” i maše da prođemo. I autoput kroz Sloveniju je ugodno prazan.

Pred slovensko-hrvatskom granicom stoji pet-šest automobila. Već se veselimo da ćemo i tu brzo proći. No hrvatska granična policija detaljno kontroliše. Za nekih pola sata dolazimo na red. Pitam slovensku graničnu policajku kakva je situacija od kada je slovenskim državljanima ponovno omogućen dolazak u Hrvatsku. Ona kaže da je sada, u subotu predvečer, već dobro, da imamo sreće jer da su neki na granici čekali i po pet sati.

Hrvatski granični policajac traži vjenčani list. Čita i komentariše: “Baš lijepo, vjenčali ste se u Hrvatskoj!” Kažem u šali da je glavni razlog bio to što se u Njemačkoj teško može nabaviti prava janjetina. On i njegov kolega se smiju. Daju nam papir s uputstvima kako se moramo ponašati radi sprečavanja širenja zaraze. Pitaju nas kakvo je stanje u Njemačkoj. Kažemo da je kod nas u Bonnu dobro, da su po zadnjim informacijama na nekih 330.000 stanovnika do sada zabilježena 693 zaražena, od kojih je još samo 30 aktivnih. Šest osoba je umrlo. I napominjemo da se na nas koji dolazimo u Hrvatsku ne treba gledati kao na potencijalne širitelje zaraze. Naime, i mi smo zabrinuti za svoje zdravlje pa ćemo se pridržavati svih mjera, kao što to uostalom činimo i kod kuće. Dapače, kasnije u kupovini u samoposluzi u Medulinu uočavamo da smo mi među vrlo rijetkim kupcima koji nose zaštitne maske. Njihovo nošenje je u Njemačkoj obvezno, a to namjeravamo prakticirati i u Hrvatskoj.

PROČITAJTE  Tinejdžer ubio roditelje pa sebe, a sve zbog zastrašujućeg izazova na internetu!

U Ližnjan stižemo nakon nekih 14 sati. Toliko nam je u prosjeku potrebno i inače. Dakle, vrijeme koje smo proveli čekajući na granicama nadoknadili smo slobodnom vožnjom gotovo praznim autoputevima.

Autor: D. K.

Nova žarišta virusa u Kini, hiljade ljudi u karantinu.

Ekolog upozorava: Ovo je područje iz kojeg bi mogao stići novi virus