in

Evo što se dešava s vašim tijelom unutar sat vremena od ispijanja dijetalnog pića

Dijetalna i niskokalorična pića mnogima su neizostavna ako pokušavaju skinuti višak kilograma. Ali znate li što se događa s vašim tijelom kad ih pijete i biste li ih trebali uključiti u svoju prehranu?

Studije su ranije pokazale da konzumiranje ovakvih pića koja sadrže umjetne zaslađivače može povećati rizik od debljanja.

 

Jedan studij objavljen u časopisu Current Atherosclerosis Reports upozorio je da ona možda doprinose dijabetesu tipa 2.

 

Niskokalorična sladila koriste se umjesto saharoze, glukoze i fruktoze te imaju intenzivan slatkasti okus, a ne sadrže kalorije.

 

Također, umjetno zaslađena pića povezuju se i s povećanim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti te moždanih udara i demencije kod starijih ljudi, ali nije posve jasno zašto.

 

Index je prenio šta se dešava s tijelom unutar sat vremena od ispijanja dijetalnog pića.

 

10 minuta

Navodi se da u prvih deset minuta po ispijanju pića kiselina utječe na caklinu na zubima. Uz to, umjetni zaslađivači koji se nalaze u piću, poput aspartama, zavaravaju vaše tijelo da pomisli da je upravo pojelo šećer i da ga treba preraditi.

 

Poznati fitness stručnjak Graeme Tomlinson nije toliko oštar. Rekao je: -Pića s nula kalorija nisu ni dobra, ni loša. Njihova vrijednost ovisi vašoj prehrani.-

 

20 minuta

Tijelo unutar 20 minuta nakon konzumacije dijetalnog pića počinje skladištiti masti.

 

Studiji objavljeni u The Nurses’ Health Study kažu da su ljudi koji piju dijetalna pića u većem riziku od visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

 

-Dijetalna Coca-Cola ne sadrži šećer, dakle nema odgovora na inzulin. Također, ovakvi napitci sadrže manje kalorija nego neki smoothieji – dodaje Tomlinson.

 

40 minuta

Mnogi tvrde da su postali ovisni o ovakvim pićima. Upozorava se da sastojci u dijetalnim pićima djeluju na isti način kao i kokain. Tvrde da kombinacija kofeina i aspartama dovode do sličnog kratkoročnog naleta energije, kao i da bi oslobođeni ekscitotoksini mogli iscrpiti vaš mozak i pretjeranog ga simulirati, ako se piće redovito konzumira.

PROČITAJTE  Najbolji prijatelji: Djevojčica se uvukla mački i psu u krevetić

 

60 minuta

Nakon sat vremena od ispijanja dijetalne Coca-Cole možete se osjećati gladnijima i žednijima nego prije.

 

Stručnjaci smatraju da ovakvi napitci zapravo dehidriraju i povećavaju žudnju za slatkim.

 

-Smatram da samo ekstremna potrošnja od oko 20 limenki dijetalnog pića dnevno može s vremenom dovesti do utjecaja na zdravlje crijeva – zaključuje Tomlinson.

 

 

ANA NIKOLIĆ OBJAVOM ZBUNILA FANOVE: Da li ovo znači da se udaje?!

Tuga: Legendarni muzičar Riblje čorbe izgubio bitku sa koronom!