in

Facebook uklonio reklame s Trumpove stranice: Krše pravila o govoru mržnje

Facebook je danas saopštio kako je uklonio neke oglase Trumpove predizborne kampanje zbog kršenja politike Facebooka o govoru mržnje.

Reklame, koje su napadale ljude koje Trumpova kampanja naziva “Opasnim ruljama ili ultradesničarskim grupama”, na sebi su imale naopako okrenut znak trokuta.

 

“Krše politiku o govoru mržnje”

 

U četvrtak je Liga protiv klevete objavila kako je taj znak praktički identičan kao znakovi koje su koristili nacisti kako bi klasificirali političare u koncentracijskim logorima.

“Uklonili smo ove objave i reklame jer krše našu politiku protiv organizovane mržnje. Naša politika brani korištenje zabranjenog simbola skupina mržnje koje identificiraju političke zatvorenike bez konteksta u kojemu se raspravlja ili u kojemu se taj simbol osuđuje”, rekao je glasnogovornik Facebooka Andy Stone za CNN.

Skupina mržnje na koju se referirao su nacisti, kasnije je potvrđeno iz Facebooka.

Reklame o kojima se radilo su ciljale Antifu i pozivale Trumpove glasače da podrže predsjednika kako bi Antifu proglasio terorističkom organizacijom.

“Ne dopuštamo upotrebu znakovlja organizacija koje šire mržnju i mrskih ideologija, osim ako se ne koriste kako bi ih se osudilo”, istaknuo je Nathaniel Gleicher, direktor odjela za propise o računalnoj sigurnosti u Facebooku, odgovarajući na upit na saslušanju koje se u četvrtak održalo u američkom Kongresu u vezi s napisom u Washington Postu.

 

Trumpova kampanja kaže da je to znak Antife

 

Iz Trumpove kampanje su rekli da je crveni trokut okrenut naopačke simbol koji je koristila Antifa. Iz kampanje su CNN-u ukazali na nekoliko postera, naljepnica i magneta koji se prodaju na raznim sajtovima, ali nisu ukazali ni na jedan primjer Antifinih aktivista koji nose taj simbol.

PROČITAJTE  Ostaci kineske rakete pali u Indijski ocean, kod Maldiva

Prema podacima iz Facebooka, oglas je pogledan milion puta prije nego što je uklonjen samo na Trumpovoj stranici.

Direktor komunikacija za Trumpovu kampanju Tim Murtaugh inzistira i dalje na tome da se radi o simbolu koji koristi Antifa.

Autor: D. K.

Slovenija pooštrila mjere: Ko dolazi iz BiH i Srbije, mora u karantin na 14 dana

Ovi znaci horoskopa bez problema eliminišu ljude iz svog života