in

Film s jednom od najstrašnijih scena ubistva snimljen je prema stvarnoj osobi

Ljubitelji horora Hitchcockov Psycho smatraju klasikom žanra, a popularnost mu ne jenjava već 60 godina.

U kina je stigao 16. juna 1960., a za prvo prikazivanje na Manhattanu ljudi su u dugačkom redu čekali da uđu.

Scena ubistva pod tušem trajala je 45 sekundi, a BBC-jev novinar Stephen Robb proglasio ju je “vjerojatno najslavnijom scenom u historiji kina”.

Šokantnim prikazom nasilja i seksualne eksplicitnosti, Psycho je pomaknuo granice cenzure i postao najveći hit Hitchcockove karijere.

Film je iznjedrio i Normana Batesa, jednog od najpoznatijih zlikovaca u filmskoj historiji, a njegov je lik bio inspiriran stvarnim serijskim ubojicom – Edom Geinom

Gein je, baš kao i Norman, krao trupla i bio opsjednut svojom pokojnom majkom. Geinova majka je nakon smrti njegova brata (za koju se vjeruje da je Ed bio odgovoran, no nikad se nije dokazalo) ostala paralizirana, a Gein je posvetio život brizi za nju. Nakon što je umrla navodno je zapečatio sve sobe u kući koje je ona koristila, ostavivši si samo sobicu u kojoj je spavao i kuhinju.

Vjeruje se da ga je smrt majke otjerala u ludilo te da je nakon toga podlegao svojim psihotičnim i nekrofilskim sklonostima. Priznao je ubistvo dviju žena, a krao je i leševe s lokalnog groblja. Nakon hapšenja u njegovoj su kući pronađeni brojni predmeti izrađeni od ljudskih ostataka.

Priznao je da je pokušavao napraviti odijelo od ženske kože kako bi se mogao pretvoriti u svoju majku. Osim Batesa poslužio je kao inspiracija i za druge popularne filmske ubice poput Leatherfacea iz Teksaškog masakra motornom pilom i Buffalo Billa iz filma Kad jaganjci utihnu.

PROČITAJTE  Isprobajte! Trik od pet sekundi koji djeluje poput tablete za smirenje

Gein je na suđenju proglašen krivim, ali neuračunljivim te je ostatak života proveo u psihijatrijskoj ustanovi.

Razotkrivena dezinfomacijska kampanja iz Rusije koja hara internetom već punih 6 godina i za koju dosad nitko nije čuo

Aleksandra Prijović opet u centru skandala: Po drugi put procurile njene gole fotke!