in

Francuski doktor objasnio zašto koronavirus više napada bogate

Najveći dio viralnih epidemija ima banalni oblik zvona i mi smo na kraju te krivulje. Tim riječima obratio se u četvrtak uvečer javnosti čuveni francuski doktor Rault

Najveći dio viralnih epidemija ima banalni oblik zvona i mi smo na kraju te krivulje. Tim riječima obratio se u četvrtak uvečer javnosti čuveni francuski doktor Rault koji na Mediteranskoj infektološkoj klinici u Marseju, na čijem čelu se nalazi, čini čuda za vrijeme epidemije virosa korona, tretmanom hidroksihlorokinom i azitromicinom, ali i velikim brojem testova, čime se na vrijeme otkrivaju pozitivni slučajevi.

Posle dužeg vremena, Raul je pristao na intervju, koji je dao informativnoj televiziji BFM, tokom kog je potanko objašnjavao domete tretmana, ali i intezitet epidemije, mogućnost drugog talasa i odnos savremenog svijeta prema ovoj bolesti.

Od početka ove epidemije, njegovi stavovi izazivaju polemiku. Na tvrdnju da djeluje sigurno u to što govori, sam se ograđuje da nema ljekara i istraživača koji ne sumnjaju, i da on nije vrač, već ljekar, ali i dodaje da voli da analizira realne i opipljive podatke, da bi mogao da radi i vidi kako stvari funkcionišu.

Jedan od najvećih infektologa na svijetu stao je u odbranu svog tretmana hlorokinom, ističući da je to “najbanalniji lijek na svijetu”, da je u najviše prepisan posle apsirina i da njegovo korištenje ne predstavlja rizik.

“To je lijek koji postoji 80 godina. Prepisan je do sada, možda, trećini čovječanstva. U Francuskoj se prodaje 36 miliona doza godišnje. I odjednom, vlasti ta tretiraju kao kriminalni lijek. To je neshvatljivo”, kaže on.

Ističe da ima tri puta manje mrtvih zahvaljujući njegovom tretmanu. Naglašava da ga ljekari koriste, i pored toga što su francuske vlasti zauzele distancu prema hlorokinu. Navodi da ga u svijetu prepisuje 57 odsto ljekara kada je riječ o kovidu 19, i da zemlje koje su ga koristile imaju manje smrtnih slučajeva.

PROČITAJTE  DA LI OVDE NEŠTO SMRDI? Ubijen naučnik koji je bio na pragu važnog otkrića o Covidu-19. Ubica se odmah potom ubio

“Mi smo odlučili da ga u Francuskoj ne koristimo. Svi oni koji su se odlučili za tretman, imaju mortalitet manji od našeg. Postoji jasna podjela u svijetu. Spektakularno je to što je po prvi put u najbogatijim zemljama smrtnost veća”, smatra Raul.

Istakao je da je to slučaj s petanestak zemalja, na zapadu Evrope i u SAD, a da je među njima Iran, kao izuzetak, ali da se tamo situacija popravila čim su počeli da koriste hlorokin.

Tu sumnjičavost zapadnog svijeta objašnjava činjenicom da se još u 19. vijeku stvorila logika stalne trke napred i da se smatra da su novi lijekovi uvek bolji od onih koje već imamo, da se stalno traži nešto novo, iako imamo šta nam treba.

“Imamo izuzetan kapital u već postojećim lijekovima”, rekao je Raul i objasnio da je tehnološki model koji se trenutno razvija ujedno postao i ekonomski model.

Nije se složio s konstatacijom da je možda “prodavac snova”, i to potkrijepio podatkom da je na njegovom institutu smrtnost od korone svega 0,3 do 0,5 odsto, što je okaraktisao kao najbolje rezultate na svijetu.

Istakao je da su i Kinezi potvrdili efikasnost hlorokina i naglasio da je impresioniran organizacijom i razvijenim naučnim sistemom u toj zemlji. Takođe je izrazio i sumnju u tvrdnje onih koji smatraju da je ovaj virus mogao da nastane u laboratoriji.

Stav francuskih vlasti o hlorokinu nije promenila ni posjeta predsjednika Emanuela Makrona, koji se sa njim, u laboratoriji, zadržao u razgovoru dužem od tri sata. Rault kaže da to razumije, da su političke odluke komplikovane i teške i da na njih mnogi pokušavaju da vrše uticaje.

PROČITAJTE  Majka mu je umrla od raka, otac od korone: Kenan je danas sahranio tatu, a ovo su njegove riječi za najvažniju ženu u životu

Autor: Krtice.net

OVA ZEMLJA JE SADA NAJSIGURNIJE MJESTO NA SVIJETU Evo kako su uspjeli da pobijede koronu

SRPKINJA IZ BOSNE ZAPREPASTILA EVROPU I policajci su se šokirali kad su joj upali u stan