in

Gabriela su ubili majka i dečko. Stigla ih je strašna kazna

Serijal The Trials of Gabriel Fernandez korjenito je i potresno preispitivanje sustava koji dopušta da zlostavljanje djece u Sjedinjenim Američkim Državama neotkriveno cvjeta, piše Time.

U središtu serijala je Gabriel Fernandez, osmogodišnji dječak koji je preminuo u maju 2013. godine nakon što su ga majka i njen dečko maltretirali i mučili, da bi potom oboje bili uhapšeni i osuđeni zbog njegove smrti.

Kroz razgovore s članovima Gabrielove porodice, sudska svjedočenja te iskaze stručnjaka za psihologiju i porodične odnose autor dokumentarca Brian Knappenberger pokušava odgovoriti na neka ključna pitanja.

Šta se tačno dogodilo Gabrielu i zašto ga niko nije pokušao spasiti?

“Niko nije slušao Gabriela dok je bio živ. Puno ljudi ga je iznevjerilo, a puno je i razloga jer se to dogodilo. No, u konačnici, radi se samo o tome kako želimo postupati prema djeci”, rekao je Knappenberger za Time.

Evo što treba znati o istinitoj priči koja stoji iza dokumentarne serije, objavljenoj na Netflixu 26. februaru.

Ko je bio Gabriel Fernandez?

Prema svemu sudeći, na osnovu intervjua u seriji i medijskih izvještaja nakon njegove smrti, Gabriel je, poput većine djece, bio slatko dijete koje je voljelo biti od pomoći i tražiti ljubav svoje porodice. Prije selidbe kod majke Pearl Fernandez, njezina dečka Isaura Aguirrea i dvoje braće i sestara u Palmdaleu, sjeverno od Los Angelesa, Gabriel je mijenjao prebivališta kod svoje rodbine.

Kao što dokumentarac prikazuje, Gabriel je jedno vrijeme živio s ujakom i njegovom partnericom, a, prije nego se preselio majci, živio je i s bakom i djedom. Snimke iz vremena dok je živio kod ujaka pokazuju naizgled sretno i zdravo dijete. Gabrielova situacija pogoršala se 2012. godine, nakon što je brigu o njemu preuzela Pearl Fernandez, navodno kako bi dobila socijalnu pomoć, unatoč sumnjama njene porodica da je zanemarivala svoju ostalu djecu.

PROČITAJTE  NEZAPAMĆEN SKANDAL NA SAHRANI PATRIJARHA Kompletna se Srbija crveni zbog ovog

Nakon što se preselio kod majke i Aguirrea, nastavlja Time, Gabriel je krenuo u novu školu. Ubrzo je njegova učiteljica, Jennifer Garcia, osjetila da kod kuće nešto nije u redu. Gabriel ju je nakon nekoliko sedmica škole pitao: “Je li normalno da mame udaraju svoju djecu kopčom od remena i da onda krvare?”.

Tužitelji će kasnije optužiti Rodriguez i tri druga socijalna radnika za zlostavljanje djece i falsificiranje dokumentacije u Gabrielovu slučaju. U kratkoj izjavi za The Atlantic Rodriguez je rekla da je u vrijeme kad je bila odgovorna za Gabriela nadzirala i drugu djecu, čiji su uvjeti bili isti ili još gori.

Majka ga je silila jesti mačji pijesak

Kako je školska godina odmicala, zlostavljanje se pogoršavalo. Gabriel je počeo dolaziti na nastavu iščupanih pramenova kose, s krastama na tjemenu, ozlijeđenih usnica zbog udaraca u lice i s ogrebotinama po glavi. Majka ga je upucala i zračnim pištoljem. Prema svjedočenjima koja je objavio Los Angeles Times, Gabrielova braća i sestre rekli su da je bio prisiljen jesti mačji pijesak i da ga je majka zatvarala u ormar u svojoj sobi. Dodali su i da su mu Fernandez i Aguirre govorili da je homoseksualac i tjerali ga na feminizirano ponašanje i igranje s lutkama.

Nakon što je Pearl Fernandez 22. maja 2013. nazvala Hitnu službu i prijavila da Gabriel ne diše, bolničari su ustanovili da ima slomljena rebra i napuknutu lubanju te metke zračnog pištolja u tijelu. Jedna od bolničarki koja je bila na licu mjesta u dokumentarcu kaže da je Gabrielov slučaj bio najgori s kojim se susrela u karijeri. Teško zlostavljanje bilo je očito na prvi pogled. Gabriel je prebačen u bolnicu, gdje je proglašena moždana smrt. Preminuo je 24. maja 2013. godine.

PROČITAJTE  Ivica Todorić zaražen koronavirusom

Socijalna radnica nikad nije provela istragu

Garcia je taj razgovor prijavila lokalnim službama za zlostavljanu djecu u Los Angelesu, a slučaj je završio kod socijalne radnice Stefanie Rodriguez. Prema dokumentarcu, Rodriguez nikad nije provela odgovarajuću istragu kako bi utvrdila situaciju u Gabrielovu domu. Garrett Therolf iz The Atlantica, koji se također pojavljuje u dokumentarcu, pisao je o Gabrielovu slučaju 2018. godine. On navodi da evidencija Odjela za djecu i obiteljske usluge okruga Los Angeles (DCFS) pokazuje da Rodriguez nikad nije dobila informaciju da je Pearl Fernandez i prije zlostavljala i zanemarivala svoju djecu.

Iako su Rodriguez i drugi službenici agencija za zaštitu djece više puta posjećivali Gabrielov dom, nikad nisu pronašli znakove zlostavljanja dovoljno jake da opravdaju njegovo uklanjanje iz porodica.

Autor: Krtica.net

Komšije roditelja iz pakla otvorili dušu: To jutro otac je curicu…

Izdat nalog za privođenje Čedomira Jovanovića