in

Genijalni Norvežani! Putovanje “divovskim slamkama” ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje

Norvežani smatraju da će plutajući tuneli biti prave atrakcije, baš poput Eiffelova tornja. Do 2050. godine planira se završetak radova.

Vožnja autocestom E39 zapadnom obalom Norveške pruža nestvarno lijepe prizore od Kristiansanda do Trondheima. Oko 1100 kilometara ceste s pogledom na rijeke i jezera, vodopade, planine i fjordove užitak je za oči. No pogledate li pažljivije kartu, vidjet ćete istočkane linije na sedam fjordova gdje vozači moraju pričekati trajekt kako bi prešli preko. Uz stajanja i prekide, putovanje može trajati i 21 sat.


Kako bi omogućila vozačima da brže stignu do cilja, norveška vlada ima plan. Projektom „E39 bez trajekta“ vrijeme vožnje prepolovilo bi se zahvaljujući novim mostovima i tunelima. Jedan od tunela postavit će i svjetski rekord. Nalazit će se ispod fjorda, na dubini od 400 metara i bit će dugačak oko 28 kilometara.

Fjordovi koji smanjuju brzinu putovanja

Čitav je projekt arhitektonsko čudo, ali potopljeni plutajući tunel izaziva najveću pozornost. Izgledat će poput divovske slamke postavljene između dvije strane fjorda na dubini od oko 30 metara ispod površine – dovoljno nisko da i najveći brodovi mogu sigurno ploviti, ali dovoljno visoko kako bi nesmetano mogle prolaziti podmornice.

Oko 50 međunarodnih stručnjaka provodi detaljna istraživanja, mjeri brzine vjetra i visinu plime te provjerava podvodna klizišta kako bi tunel bio potpuno siguran.

Dvije betonske cijevi tunela, po jedna za promet u svakom smjeru, bit će postavljene i pričvršćene za plutajuće pontone, razmaknute 250 metara kako bi se omogućilo prolaz morskim brodovima

Norveška već ima 1170 tunela, od kojih je 37 podvodnih, a novim projektom žele potaknuti trgovinu i turizam. Osim toga, smatraju i da će plutajući tuneli biti prave atrakcije, baš poput Eiffelova tornja. Do 2050. godine planira se završetak radova. A cijena? Prava sitnica – oko 50 milijardi eura.

PROČITAJTE  Oslo: 25 osoba zatrovano na ilegalnoj zabavi u bunkeru

Stalno gledate serije? Neće vam se svidjeti kako biste mogli izgledati za 20 godina

Neuobičajeno toplo vrijeme zadržava se mjesecima u Sibiru: Alarmantan znak za naučnike