in

Glavni njemački virolog više nije mogao da ćuti: Prestanite to da radite, pobićete nas sve!

Dok se korona virus širi po svijetu, ljekari ne samo da moraju da se bore za spasavanje života, već i protiv lažnih vijesti o korona virusu, koje se šire kao vatrena stihija

Dok se korona virus širi po svijetu, ljekari ne samo da moraju da se bore za spasavanje života, već i protiv lažnih vijesti o korona virusu, koje se šire kao vatrena stihija.

Zbog toga su se njemački virolog Kristijan Drosten i više od sto ljekara, negovateljica i zdravstvenih stručnjaka, obratili javnosti otvorenim pismom.

“Za spasavanje života i vraćanje povjerenja u liječenje zasnovano na naučnim saznanjima, neophodno je da tehnološki giganti prestanu da raspiruju laži, izvitoperene informacije i fantazije, koje nas sve dovode u opasnost”, pišu autori, misleći na Fejsbuk, Tviter, Gugl i druge.

Kako prenosi merkur.de, pozivajući se na pismo objavljeno u “Njujork tajmsu”, tehnološke kompanije imaju “veoma veliki uticaj”, te su odgovorni za “suzbijanje smrtonosnog širenja lažnih informacija, kako bi spriječili da društvene mreže učine naše društvo još bolesnijim”. Tehnološki giganti moraju da stanu na put daljem širenju laži, izvitoperenih informacija i fantazija, navode zdravstveni radnici.

Kako se navodi, povod za objavljivanje pisma je akutelna pandemija korona virusa, u kojoj se lažne informacije poput one da je kokain lijek protiv virusa ili da je kovid-19 razvijen kao biološko oružje, brže šire od samog virusa.

Riječ je, međutim, samo o “djelu globalnog problema”, budući da se na društvenim mrežama u načelu hvale pogrešni lijekovi i objavljuju postovi sa ciljem da se “ljudi odvrate od vakcinacije I djelotvorne terapije”.

Mada tehnološke kompanije nastoje da reaguju tako što brišu postove, njihovi napori “ni približno nisu dovoljni”, navodi se u pismu. One ne samo da platformama olakšavaju širenje, već na tome i zarađuju.

PROČITAJTE  Oxford nastavlja testiranje vakcine za koronu

Autor: Mirza D.

Sreću (ne)čine male stvari: Žene konačno otkrile koju veličinu smatraju idealnom

Zagrljaj je bolja opcija: Prestanite nagrađivati dijete hranom, a evo i zašto…