in

Google objavio svjetski izvještaj o koroni: Srbija je dobila posebno mjesto u njemu, a ima i dobar razlog zašto

Kompanija Google objavila je podatke o tome kako je virus korona uticao na rutinu i život u Srbiji

Kompanija Google objavila je podatke o tome kako je virus korona uticao na rutinu i život u Srbiji i sudeći po njima Srbija je sedmicama bila potpuno paralisana…

Iako prvih nekoliko sedmica Google Mobility Report za Srbiju u vezi sa virusom korona nije bio dostupan, mjesečni izvještaj je, ipak stigao.

Nažalost, nije detaljan, kao što je za neke druge zemlje, ali i iz ovih nekoliko analiziranih kategorija podataka imamo priliku da vidimo koliko je korona uticala na život svih nas.

Promjene, koje ćete vidjeti u slučaju Srbije odnose se na poređenje dva perioda od pet sedmica – jedan početkom godine, od 3. januara do 6. februara i drugi krajem marta, zaključno sa 26. aprilom. Na osnovu kretanja korisnika Google usluga kompanija je izračunala kako su se naše navike promijenile posmatrajući dva pomenuta perioda, bez i sa pandemijom virusa korona.

Ovo istraživanje je zasnovano samo na korisnicima, koji su ostavili opciju Location History uključenom na svom telefonu i predstavlja samo dio baze korisnika, ne svih. Korisnici, koji nisu uključili ovu opciju nisu bili predmet istraživanja. Google navodi da se pojedinačni podaci nisu vezivali za ime i nalog korisnika, nego su jednostavno ubrojani u zajedničku statistiku i napravljena je srednja vrijednost obrađenog uzorka.

Što se Srbije tiče poređenje perioda uz pandemiju, u odnosu na period bez nje pokazao je sledeće promjene:

Pad posjeta tržnim centrima i treninga na otvorenom za 95%
Pad posjeta apotekama, pijacama, piljarnicama i slično za 96%
Posjeta parkovima i spomenicima na otvorenom za 78%
Korištenje javnog prevoza, voza i autobuskog prevoza za 90%
Odlazak na posao (putovanje do radnog mjesta) je pao za 72% i
Zadržavanje kod kuće je poraslo za svega 20%.

PROČITAJTE  Sramota: cijene za brzi test na koronu četiri puta skuplje u privatnim klinikama

Prema najnovijim podacima iz Srbije, od virusa je umrlo još troje, dok je novih zaraženih 120. Također, objavljeno je i kada će biti ukinuto vanredno stanje i policijski čas.

Autor: Krtica.net

PREVARA O KOJOJ BRUJI EVROPA Srbi u Italiji maskirani u šeike podmetali lažne milione eura!

POTVRĐENO Objavili su kad će Srbija otvoriti granice, ali postoji jedan problem…