in

I to se dešava: Njemačka šestočlana porodica doselila u BiH

Od početka sljedeće školske godine, porodica planira djecu redovno upisati u školu u Podhumu.

Iako je evidentno da sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu, u potrazi za boljim uslovima života, lijepa priča dolazi nam iz Kantona 10.

Riječ je o šestočlanoj njemačkoj porodici koji se planiraju doseliti u Golinjevo – Susanne Marielle, njenom mužu Henryju te četvero djece u dobi od četiri do deset godina koji su od aprila stanovnici ovog livanjskoga sela.

U pratnji profesorice njemačkog jezika Valentine Matić, obitelj se susrela s ministricom nauke, prosvjete, kulture i sporta Gordanom Nakić.

U razgovoru je majka Susane istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, najviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu.

Od početka sljedeće školske godine, porodica planira djecu redovno upisati u školu u Podhumu.

Roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica je pokazala zadovoljstvo što školski sistem odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove porodice bogatstvo za cijeli kanton, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu.

“Njihovim dolaskom djeca našega kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima”, zaključila je ministrica Nakić.

Autor: K. B.

Tara poslala poruku dečku preko Ljupke Stević! Veliki šef udario Ša po džepu i papreno ga kaznio: A evo šta mu je Simova poručila!

Liječi sve: Napravite magični eliksir od čuvarkuće!