in

Iduće sedmice počinje hrvatska turistička sezona. Evo što se prvo otvara

Hrvatska udruga turizma poslala je saopćenje u kojem je iznijela plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Hrvatska udruga turizma poslala je saopćenje u kojem je iznijela plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Nakon što je hrvatski ministar turizma iznio plan otvaranja ljetne turističke sezone, koji predviđa da će do kraja svibnja putovanja biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tijekom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Na početku poručuju kako je hrvatska epidemiološka situacija među najboljima na Mediteranu i u EU te su od početka svibnja ukinute zabrane rada trgovinama, restoranima i ograničenja kretanja. Dodaju kako hoteli, kampovi i ljetovališta primjenjuju najviše standarde sigurnosti boravka gostiju.

Krajem maja otvaraju se kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli

Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tokom juna očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tokom juna očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Evropska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Evropi.

PROČITAJTE  Propast turističke sezone u Crnoj Gori: Na plažama uglavnom domaći

Hotelijeri su spremni

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone, stoji u priopćenju. Dodaje se da su svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić zadovoljan je s pripremama za otvaranje ljetne sezone. Prvi gosti u Hrvatsku već su stigli. “Hrvatska ima sjajnu epidemiološku situaciju, a za većinu je gostiju s ključnih emitivnih tržišta dostupna kao autodestinacija. Hrvatski turistički sektor standarde sigurnosti je prilagodio nacionalnim i međunarodnim preporukama te goste dočekujemo spremni”, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

“Hrvatska je cijelo vrijeme trajanja epidemije vrlo efikasno upravljala krizom, te je prema ocjenama međunarodnih organizacija jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s Covid-19 epidemijom. Novi slučajevi zaraze trenutno se pojavljuju samo sporadično te Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija na Mediteranu. Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj su odlično reagirali na krizu i suzbili širenje epidemije. Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa”, zaključuje Hrvatska udruga turizma.

Osnovne informacije o hrvatskoj ljetnoj sezoni

HRVATSKA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA MEĐU NAJBOLJIMA U ZEMLJAMA MEDITERANA

Hrvatska je prema svim pokazateljima jedna od najboljih EU zemalja, kad je epidemiološka situacija u pitanju
Novi slučajevi zaraze virusom COVID -19 pojavljuju se samo sporadično u jednoznamenkastim brojkama

HOTELI, KAMPOVI I SMJEŠTAJNI OBJEKTI PRIMJENJUJU NAJVIŠE STANDARDE SIGURNOSTI

Svi turistički kapaciteti kao i restorani u Hrvatskoj pripremljeni su za restart sezone u novim uvjetima
Primjenjuju se najviši epidemiološki standardi, kako bi se osigurala sigurnost kako za turiste, tako i za djelatnike te lokalno stanovništvo
Hrvatski zavod za javno zdravstvo definirao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita
Uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja

PROČITAJTE  Aleksej Navaljni u zatvoru proživljava pakao. Ovo je horor šta mu rade

PROTOKOL NA GRANICAMA

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata:
– rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;
– ugovor o zakupu u kampu;
– ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;
– potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili
– vaučer putničke agencije.
Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:
– mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,
– kontakt broj telefona i
– duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.
Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti:

– poslovni razlozi / gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva,
– neodgodivi osobni razlozi

USKORO APLIKACIJA ZA TURISTE ZA ULAZAK U HRVATSKU i FAST LINE

Do kraja svibnja bit će lansirana i aplikacija putem koja će turisti moći najaviti svoj dolazak u Hrvatsku. Ta najava će im omogućiti brži protok kroz granicu

TURISTI NA GRANICI DOBIVAJU LETAK S PREPORUKAMA

Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije. Na ulasku u Republiku Hrvatsku na granici turisti dobivaju informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

PITANJA O DOLASKU U HRVATSKU

Građani iz EU ali i zemalja izvan EU sve informacije o mogućnostima ulaska u Hrvatsku mogu dobiti upitom na mail adresu – uzg.covid@mup.hr
Detaljne informacije s online obrascem, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći na ovoj poveznici

HRVATSKA JE SIGURNA ZA SVE POSJETITELJE

PROČITAJTE  Mještanin Gline noć proveo u automobilu: Gledam sve se oko mene ruši, mama jauče, zovem kuma ne javlja se…

Zdravstveni sustav i sustav javne zaštite u Hrvatskoj je odlično reagirao na krizu i suzbio širenje epidemije
Hrvatski zdravstveni sustav kapacitetima je spreman za pravovremenu reakciju u slučaju eventualne pojave virusa

Autor: Krtice.net

Francuzi trebaju prodati Mona Lisu za 50 milijardi eura da se financijski oporave

DEDA TONI OBJASNIO VIRUS Korona: “Da nema budala, pametniji ne bi živjeli”