in

Indiju i Bangladeš sutra će pogoditi najjači uragan u historiji Bengalskog zaljeva

Milioni ljudi u Indiji i Bangladešu na putu su super ciklone čiji se udar o obalu očekuje za manje od 36 sati. Olujni vjetrovi i teške oborine prijete regiji koja je već otprije oslabljena pandemijom koronavirusa.

Super ciklon Amphan postao je najsnažnija oluja ikad zabilježena u Bengalskom zaljevu u ponedjeljak navečer, nakon što su olujni vjetrovi koji su njegov dio ubrzali i do 270 kilometara na sat, objavio je američki centar za upozorenja od tajfuna.

 

Udar uragana očekuje se u srijedu

 

Amphan je od tada nešto oslabio, ali oluja je i dalje jednaka onima iz kategorije četiri snažnog uragana na Atlantiku, odnosno supertajfunu na zapadnom Pacifiku.

Bengalski zaljev, sjeveroistočni dio Indijskog oceana, pozicioniran je između Indije i Bangladeša te Mjanmara. Supertajfun trebao bi udariti u indijsko-bangladešku granicu u srijedu navečer što je blizu indijskog grada Kolkate, koji je dom više od 14 miliona stanovnika.

Indijski premijer Narendra Modi razmotrio je mjere hitne reakcije te države u ponedjeljak navečer, uoči trenutka kada će snažna oluja pogoditi Indiju. Šef nacionalnog centra za odgovor na prirodne katastrofe kaže da je 20 timova raspoređeno u regiji koju će pogoditi Amphan, dok ih je 12 spremno u rezervi, a drugih 24 su u stanju pripravnosti u drugim dijelovima Indije.

Ribari su upozoreni da ostanu na obali i ne isplovljavaju u idućih 24 sata.

“Molim se za svačiju sigurnost i osigurao sam svu moguću pomoć i podršku centralne vlade”, kazao je premijer Modi.

 

Pandemija koronavirusa i tajfun mogli bi biti kobni za milione života

 

Oluja dolazi u najnezgodnijem trenutku za Indiju i Bangladeš. Te dvije države sedmicama se bore sa stavljanjem epidemije koronavirusa pod kontrolu. Indija je u ponedjeljak prešla 100.000 slučajeva zaraze prema podacima Univerziteta John Hopkins bilježeći najveći dnevni rast novozaraženih od 5242.

PROČITAJTE  ŠTA NAKON KORONE? Ministar objavio ko može ući i izaći u Hrvatsku

Istovremeno, u Bangladešu broj novozaraženih drastično raste. Čak 1300 novih slučajeva otkriveno je u nedjelju, što je bio rekordni dnevni rast te je ukupan broj slučajeva porastao na 23.870.

Bit će veliki izazov suočiti se sa supertajfunom i istovremeno održavati mjeru socijalne distance za stanovnike ove dvije zemlje.

Amphan bi mogao negativno utjecati i na najveći svjetski izbjeglički kamp u Bazaru gdje živi otprilike milion Rohingya nakon što su protjerani iz Mjanmara.

Jedan aktivist za ljudska prava kazao je da bi kombinacija koronavirusa i ovog tajfuna mogla biti devastirajuća kombinacija za Indiju i Bangladeš te najavljuje scenarij iz noćne more.

Bivši vrhunski onkolog WHO kaže da postoji “stvarna šansa” da koronavirus izgori „prirodno“ prije pronalaska vakcine

Glumac iz Twilighta i njegova cura pronađeni mrtvi