in

Ispovijest dječaka koji je imao Kavasaki sindrom: “Kao da mi je neko ubrizgavao vatru u vene”

Kada je Džek Mekmorou (14) sredinom aprila primjetio osip na šakama, ni on, ni njegovi roditelji nisu mislili da je u pitanju nešto ozbiljno

Kada je Džek Mekmorou (14) sredinom aprila primjetio osip na šakama, ni on, ni njegovi roditelji nisu mislili da je u pitanju nešto ozbiljno. Pretpostavili su da je to reakcija na silna sredstva za dezinfekciju ruku koja je koristio tokom pandemije korona virusa.

Kada su se tinejdžeru iz njujorške četvrti Kvins zamaglile oči, roditelji su mislili da je to zato što provodi previše vremena za kompjuterom, ali onda su se pojavili i bolovi u stomaku i mučnina, tako da više nije mogao da jede. Na kraju je dobio visoku temperaturu, a ljekar mu je prepisao antibiotike.

Deset dana kasnije stanje mu se još više pogoršalo, pa su se dotadašnjim simptomima pridružili i suv kašalj i metalni ukus u ustima. Sve dok jednog jutra više nije mogao da se pomjeri.

Tek je drugi test na kovid-19 bio pozitivan

– Imao sam jake bolove, bio je to probadajući, pulsirajući bol. Kao da mi je neko ubrizgavao vatru u vene – kaže Džek za Njujork tajms.

Njegov ljekar je rekao roditeljima da ga hitno vode u Bolnicu „Vajl Kornel“, gdje su mu izmjerili veoma nizak pritisak, ubrzan rad srca i temperaturu od 40 stepeni Celzijusa. Na stopalima mu je izbio osip, simptom koji su imala mnoga zaražena djeca u Španiji. Prvi test na kovid-19 bio je negativan, ali je ponovljen na insistiranje ljekara. Ovoga puta bio je pozitivan, prenosi austrijski Hojte, pozivajući se na CNN.

Simptomi Kavasaki sindroma kao odložena posljedica infekcije korona virusom

Premješten je u Dječju bolnicu „Morgan Stenli“, gdje mu je otkriven vaskulitis: prejaka reakcija imunološkog sistema izaziva zapaljenje krvnih sudova u cijelom tijelu i ometa cirkulaciju.

PROČITAJTE  Naučnici: Virus korona pretvara ćelije u zombije

I druga djeca u bolnici imala su slične simptome, ali nisu svi bili pozitivni na korona virus. Kasniji testovi su, međutim, pokazali da su svi razvili antitela na kovid-19, pa ljekari pretpostavljaju da su već „preležali“ bolest, ali da su se simptomi Kavasaki sindroma pojavili kao odložena posljedica.

Sterodi su pomogli

Džek je skoro nedjelju dana ležao na Odjeljenju intenzivne njege i bio je priključen na aparat za disanje. Tek kad su ljekari posegli za steroidima, koji imaju protivupalno i imunosupresivno dejstvo bilo mu je bolje. Proveo je još nedjelju dana u bolnici, nakon čega je otpušten, ali je još izvjesno vrijeme i dalje uzimao steroide i lijekove za razređivanje krvi i redovno dolazio na kontrolu srca.

Umrlo najmanje petoro djece

Već nekoliko nedjelja raste broj teških slučajeva korona virusa kod djece i omladine, prije svega u žarištima epidemije, poput Njujorka, Španije i Italije. U Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švajcarskoj takođe je bilo slučajevima među mladima koji su imali simptome Kavasaki sindroma, a u Njujorku i okolini zabilježeno je više od stotinu slučajeva.

U Evropi se sindrom pojavio krajem prošle nedjelje kod ukupno 230 djece uzrasta do 14 godina, saopštilo je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Najmanje petoro djece, troje u Njujorku i po jedno u Francuskoj i Velikoj Britaniji, umrlo je od Kavasaki sindroma.

10 trikova koji će vam pomoći da dijete naviknete na tutu

Lepa Brena pričala o novoj snajki: Sandri se možda ovo i neće svidjeti…