in

Isprobajte misaone tehnike Alberta Einsteina i poboljšate svoju produktivnost

Albert Einstein volio je sanjariti i zamišljati kako surfa svjetlosnim valovima.

U današnje vrijeme neki ljudi vrijeme provedeno u „nečinjenju“ smatraju neproduktivnim, ali iskustva velikih umova i analize dokazuju suprotno.

Albert Einstein volio je sanjariti i zamišljati kako surfa svjetlosnim valovima, a njemu se val činio smrznutim, što ga je u konačnici dovelo do stvaranja poznate teorije relativiteta. Charles Darwin također je praktikovao ovu metodu i koristio svoj takozvani “put razmišljanja” kako bi zaronio u vlastite misli i razmišljao.

Albert Einstein imao je puno misaonih eksperimenata. Na primjer, za svoju opću teoriju relativiteta provodio je zamišljene eksperimente koji su se sastojali od toga da osoba padne s krova ili da ubrza liftove. Njegove najpoznatije teorije, koje su uspostavile temelje moderne fizike, bile su samo dio njegove mašte.

Možemo slijediti Einsteinov primjer i provoditi eksperimente u vlastitim glavama, poput zamišljanja svih mogućih mogućnosti i rezultata određene situacije i zapitati se: “Ako to učinim, šta će se onda desiti?”

Neka vaš um odluta.

Nađite više vremena da se zaustavite, razmislite i analizirate gdje se nalazite u životu, shvatite jeste li zadovoljni svojim ciljevima i utvrdite koji su vaši budući planovi – onda se prepustite maštanju. Ovo vas može učiniti produktivnijima kad ste prisiljeni nositi se s nestandardnim situacijama, smatra Fiona Kerr sa Univerziteta Adelaide.

Postavite sebi pitanja.

Nekim se ljudima provesti 2 sata na Facebooku čini normalno, ali izdvajanje 2 sata u danu za razmišljanje je jednostavno previše. Ako se slažete s tim pojmom, ovo bi moglo pomoći. Možete uzeti olovku i papir i odgovoriti na nekoliko pitanja kao što su: “Koje ciljeve imam ili nisam postigao?”, “Mogu li ubrzati proces postizanja svojih ciljeva?”, “Osjećam li se motivisano?” ili “Gdje se vidim u sljedećih 6 mjeseci?”

PROČITAJTE  Dr. Nestorović je nadmašio sam sebe: Teslini zraci smrti ubijali su vojnike po Bosni. Najgore je što je Dačić klimao glavom na ovo...

Idite u šetnju i uživajte u prirodi.

Sama šetnja parkom izvrstan je način da temeljito razmislimo o stvarima za koje obično nemamo vremena. Prema istraživanju, provođenje vremena u prirodi također je izvrsno za nečije mentalno zdravlje, povećava kreativnost i pojačava rješavanje problema.

Napišite sebi pismo.

Oblikovanje slova na papiru ima vrlo terapijsko dejstvo. To je izvrstan alat za introspekciju, jer možete imati priliku promatrati vlastite misli i osjećaje (i kao pripovjedač i kao slušatelj), donositi nove, ne samo očite zaključke i gledati u prošlost i u budućnost.

Istraživanje sa Univerziteta Northwestern pokazalo je da je zapisivanje vaših misli o dalekoj budućnosti mnogo korisnije od njihovog ignorisanja i nezapisivanja. Može vas gurnuti da vidite šta treba učiniti da biste postigli svoje ciljeve i držali se toga.

2 sata sedmično dostojna je investicija.

Zat Rana, novinar, održao je eksperiment radeći “pravilo od 2 sata” na temelju navika uspješnih naučnika i filozofa, i priznao je da mu je to dalo izvrsne rezultate.

Svake sedmice provodio je 2 sata meditirajući. Kasnije je podijelio da mu je to izoštrilo um i da je samo 2 sata tjedno skromna cijena za takvu dosljednu nagradu. I to je definitivno bolje vremensko ulaganje od listanja društvenih mreža.

BAKLAVA MEĐU PRVIH 50: CNN izabrao najbolje poslastice na svijetu!

ŠTA UZBUĐUJE VAŠEG PARTNERA?! Evo šta kaže astrologija