in

ISTRAGA JOŠ TRAJE: Hoće li britanski patolog napokon rasvijetliti smrt Lane Bijedić

U svakom slučaju ovaj stručnjak neće iznositi kvalifikaciju djela, kaže tužilac Josip Aničić

Skoro 13 mjeseci od tragične i misteriozne smrti Lane Bijedić (19) nesuđene brucošice iz Mostara, iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su službeno u vezi s ovim slučajem zatražili angažman Džona Klarka (John Clark), forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu.

Stručni nalaz
To nam je potvrdio Josip Aničić, jedan od tužilaca u ovom slučaju, pojasnivši da je od ovog britanskog forenzičkog patologa, kojeg je svojevremeno Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, zatražio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza.

Iako su, podsjetimo, pojedini mediji iznosili da je Klark već dao nalaz, u kojem je navedeno da je riječ o samoubistvu te da je dostavljen Tužilaštvu ZHK, a neupućeni su navodili i da je ovaj stručnjak preuzeo slučaj, Aničić nam je i jučer potvrdio da je s Klarkom do sada samo neslužbeno komunicirao.
– Tek sada smo službeno uputili nalog i u svakom slučaju on neće iznositi kvalifikaciju djela – kratko nam je rekao Aničić.

O tome kakve će radnje preduzeti nakon što Klark dostavi svoj nalaz i mišljenje, Aničić nije htio govoriti, a potvrdio nam je da još čekaju rezultate nalaza vještaka psihologa, koji će, između ostalog, biti sačinjen na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.

Udarana i davljena
Nakon obdukcije koju je uradio dr. Dražen Damjanjuk, podsjetimo, izneseno je da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se slučaj i dalje vodi kao ubistvo.

Tokom istrage je saslušano više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju.

Više puta su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje, ali dobiveni rezultati nisu donijeli pomak u istrazi.

PROČITAJTE  OD UBISTVA LANE BIJEDIĆ JE PROŠLO 10 MJESECI: Haški forenzičar preuzeo slučaj, analizira se i mogućnost SAMOUBISTVA

Snimljeno kretanje
Tijelo nesretne Bijedić pronađeno je 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada.

U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Avaz.ba

Autor: A. P.

Njeno bogatstvo se mjeri MILIONIMA: Evo koliko ZAISTA vrijedi Lepa Brena!

“ZBOG NJEGA SA ROĐENOM SESTROM NISAM PRIČALA” Tanja Savić zbog muža bila posvađana sa svima!