in

Istraživači: Distanca od dva metra nije dovoljna, doseg kapljica je mnogo veći 

Istraživači su podsjetili da prilikom izdisaja, pjevanja ili kihanja postoji mogućnost da iz organizma izađu kapljice koje sadrže virus i da pri tome padnu na tačku udaljenu sedam do osam metara

Pojedini istraživači tvrde da pravilo koje nalaže dva metra fizičke distance više nije relevantno zbog toga što postoje dokazi koji ukazuju na to da kapljice u kojima je koronavirus mogu dosegnuti udaljenost od osam metara. To se najčešće dešava prilikom kihanja ili vikanja. 

  

U studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom časopisu je ukazano da je postojeće pravilo fizičke distance “previše jednostavno” jer izrazito male kapljice koje sadrže koronavirus mogu dosegnuti veću udaljenost od one koju vlasti navode. 

  

Zato su autori studije zaključili da na mjestima koja su visoko rizična, poput noćnih klubova ili barova, treba uvesti pravilo fizičke distance od osam metara. Smatraju da to pravilo ne treba primjenjivati na mjestima gdje je manji rizik. 

  

-Time bi se postigla veća zaštita na rizičnim mjestima i veća sloboda na mjestima manjeg rizika. To bi za posljedicu imalo da se omogući normalniji društveni i ekonomski život – istaknuto je. 

  

Istraživači su podsjetili da prilikom izdisaja, pjevanja ili kihanja postoji mogućnost da iz organizma izađu kapljice koje sadrže virus i da pri tome padnu na tačku udaljenu sedam do osam metara. Koliki će biti doseg kapljica koje sadrže virus zavisi i od toga da li je osoba na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, koja je razina ventilacije i da li neko nosi masku, konstatirali su istraživači. 

  

Tako da fizička distanca nije sama po sebi učinkovita mjera protiv koronavirusa, ali je učinkovita u kombinaciji sa higijenom i nošenjem zaštitne maske, naglašeno je. 

PROČITAJTE  Jesu li ovo novi znakovi zaraze koronavirusom?

Autor: Z. K.

Stjepo se koronom zarazio i drugi put: Teže mi je sad, jedva mogu disati…

Trogodišnjakinju zmaj povukao u nebo