in

Istraživanje: Ovo su dva najčešća simptoma korone u Evropi

Glavobolja i gubitak čula mirisa su najčešći simptomi covida-19 kod evropskih pacijenata

Glavobolja i gubitak čula mirisa su najčešći simptomi covida-19 kod evropskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje ističe da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe.

Sedam od deset oboljelih imaju ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u magazinu Journal of Intern Medicine te izvedeno na više od 1400 pacijenata.

Drugi najčešći simptomi su začepljen nos (67,8 posto) i kašalj (63,2 posto), umor (63,3 posto), zatim bolovi u mišićima ( 62,5 posto), nos koji curi (60,1 posto) i gubitak okusa (54,2 posto), dok je temperaturu imalo manje od polovine oboljelih (45,4 posto).

 

Istraživanje je provedeno u pet europskih zemalja

 

To prvo epidemiološko istraživanje europskih pacijenata s blagim oblikom covida-19 pokrenuto je kako bi se procijenila čestost simptoma gubitka mirisa (anosmija) i okusa (ageuzija) koje su spominjali neki pacijenti.

Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabilježeni u istraživanjima pacijenata u Aziji.

Istraživanja u pet europskih zemlja (Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španiji i Švicarskoj) potvrđuju da je gubitak njuha jedan od specifičnih simptoma covida-19 i to ne samo kao posljedica začepljenog nosa.

“Sposobnost covida-19 da napadne olfaktivnu žarulju i središnji živčani sistem je vjerojatno objašnjenje anosmije”, ističe bolnica Foch.

Anosmija i ageuzija su vrlo malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo temperaturu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome covida-19.

 

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme uha, grla i nosa

 

Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitaliziranim pacijentima, s težim oblikom zaraze.

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije koronavirusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma ovisi o dobi i spolu oboljele osobe.

PROČITAJTE  Studija njemačkih stručnjaka: Umiru li pacijenti od korone?

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme uha, grla i nosa, dok stariji dobivaju temperaturu, umorni su i gube apetit. Kašalj i temperaturu imaju češće muškarci, a žene češće gube njuh, pate od glavobolje i začepljen im je nos.

Autor: D. K.

Brnabić pozvala stanovnike Srbije: Ljetujte kod kuće

Uber smanjuje broj putnika na tri, vozači moraju slikati selfie