in

Istraživanje: Klimatske promjene na dnu okeana sedam puta brže nego dosad

Dublji slojevi okeana zagrijavaju se sporijom, ali dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što upućuje na tmurnu budućnost dubokomorske faune, pokazalo je novo istraživanje.

Stope klimatskih promjena bi u okeanskim dubinama do druge polovine ovog vijeka mogle biti sedam puta veće od sadašnje razine, čak i ako se drastično smanji emisija stakleničkih plinova, pokazali su rezultati novoga međunarodnog istraživanja objavljeni u utorak u znanstvenom časopisu Nature Climate Change.

Oni upućuju na to da se temperaturne promjene na površini oceana odvijaju dvostruko brže nego dosad.

Zaključuju da, upravo zbog toga dubokomorska živa bića još uvijek nisu jednako ugrožena kao ona koja žive u višim oceanskim slojevima, no budućnost im ni u kojem slučaju nije svijetla.

“Pod pretpostavkom da će se globalno nastaviti prekomjerna emisija ugljikova dioksida, do kraja vijeka će, osim zagrijavanja puno većih okeanskih površina, toplina početi prodirati i u dublje dijelove okeana”, kazao je voditelj istraživanja, Isaac Brito-Morales, doktorant na Univerzitetu u Queenslandu.

 

Različita brzina temperaturnih promjena

 

Znanstvenici su proučavali i mjerili učinak takozvanih temperaturnih promjena na morske životinje – brzinu kojom će se određene vrste morati kretati i mijenjati stanište da bi ostale unutar svojega preferiranog temperaturnog raspona dok se različiti slojevi okeana zagrijavaju različitom brzinom.

Studija otkriva da će se promjene u različitim slojevima okeana odvijati različitim brzinama kao posljedica globalnog zagrijavanja.

Profesor Jorge García Molinos, klimatski ekolog sa Sveučilišta Hokkaido i koautor studije je kazao: “Rezultati upućuju na to da će biološka raznolikost u dubokim dijelovima mora i oceana vjerojatno biti izložena većoj opasnosti jer su dubokomorske životinje naviknute na puno stabilnije toplinsko okruženje.”

PROČITAJTE  Istraživanje: Ljudi se prije zaraze virusom korona u vlastitom domu. Evo kako

Kaže da je dosadašnje globalno zagrijavanje uticalo na to da su se neke životinjske vrste već preselile u druge, dublje slojeve okeana, pa i na dubinu od 4 km i više.

Temperaturne promjene razlikuju se u različitim slojevima oceana i utiču na to kojom će se brzinom i u kojem smjeru u potrazi za novim staništem kretati dubokomorske životinjske uslijed zagrijavanja oceana.

Brito-Morales kaže da to predstavlja “golem izazov znanstvenicima koji određuju koja će se područja proglasiti zaštićenima”.

 

Eskalirajuća klimatska prijetnja za dubokomorske životinje

 

Profesor sa univerziteta u Queenslandu, Anthony Richardson kaže da će se, “bez obzira na to što sada radimo”, život dubokomorskih životinja do kraja vijeka suočiti s eskalirajućom klimatskom prijetnjom jer se oceanska površina već zagrijala.

On i kolege su izračunali temperaturnu promjenu u četirima dubokookeanskim područjima od 1955. do 2005. godine, a zatim su brojke projektovali na period od 2050. do 2100., koristeći pritom podatke 11 klimatskih modela.

“Posebno nas zabrinjava to što se, kad se spuštate dublje u ocean, temperaturne promjene odvijaju različitom brzinom, a to bi moglo predstavljati problem za prehranu vrsta koje se oslanjaju na organizme u različitim oceanskim slojevima”, kazao je.

Kao primjer je naveo tunu, koja živi na dubini između 200 i 1000 metara, no hrani se planktonima koji žive u površinskom dijelu oceana.

Smatra da bi se “trebala proglasiti nova zaštićena područja u dubokim dijelovima oceana kojima će se striktno upravljati da bi se zaštitile i flora i fauna”.

Autor: D. K.

Mislila je da joj bol stvara kamen u bubregu, šokirala se kada je saznala istinu

Ovako je izgledala prije 40 godina u ”Plavoj laguni”, a i sad u 55-oj blista