in

EPOHALNO OTKRIĆE Veoma smo uzbuđeni, otkrili smo tajnu virusa i njegovu “Ahilovu petu”

Ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV ekskluzivno je otkrio detalje velikog novog otkrića o koronavirusu

”Jako smo uzbuđeni jer smo otkrili tajnu ovog virusa”, rekao je Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe te direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu o najnovijem otkriću vezanom uz koronavirus do kojega je došao sa svojim timom stručnjaka.

Đikić je objasnio da je njegov tim otkrio enzime neophodne za život i širenje.

”Pronašli smo hemijske inhibitore koje možemo ciljano uništiti i dobiti dvostruku terapiju – s jedne strane uništavamo virus u ljudskim stanicama, a s druge strane ljudske stanice potiču antivirusni odgovor tako da uništavaju i one viruse koji su još uvijek prisutni u organizmu”, objašnjava Đikić

 

”Mi smo prvi s mogućim lijekom”

 

”Taj jedan koncept i novu ideju niko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora”, istaknuo je hrvatski naučnik. Kazao je da je ovo otkriće ogroman korak prema pronalasku lijeka.

”Ne možemo uspjeti u liječenju COVID-19 ako ne znamo ništa o koronavirusu”, ističe i dodaje da su dosad u liječenju teško oboljelih pacijenata korišteni lijekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti.

 

Ahilova peta koronavirusa

 

Ivan Đikić je objasnio i zašto je ovo otkriće nazvao – Ahilovom petom koronavirusa. Razlog tome je činjenica da je čitav projekt nastao od ideje kako pronaći slabu tačku koronavirusa, a ne lijek.

Tim naučnika najprije je skenirao sve enzime koronavirusa, kaže Đikić, nakon čega su se fokusirali na jedan od njih. ”Unutar dva mjeseca entuzijazmom, teškim radom i potpunim fokusiranjem te kolaboracijom s devet laboratorija iz Njemačke i Nizozemske uspjeli smo otkriti tajnu gdje je virus slab”, priča Đikić.

PROČITAJTE  Ako želite putovati u Crnu Goru, od danas morate ispunjavati ove uslove

 

Koji je sljedeći korak?

 

”Sljedeći korak je što prije prebaciti ove bazične informacije u kvalitetno znanstveno istraživanje. Prije četiri dana smo pročitali u Science magazinu da se u New Yorku već vodi jedan klinički pokus u kojem se pokušava uništiti upravo ovaj virusni enzim koji smo mi otkrili”, rekao je Đikić.

Nastavlja da će se provjeriti je li tačno djeluje li na otkriveni enzim lijek koji se testira u klinici u New Yorku. ”Ako je, onda imamo boom, imamo dva velika otkrića”, govori naučnik. U slučaju da taj lijek ne djeluje na enzim, potraga za novim lijekom mogla bi trajati šest do 12 mjeseci, rekao je Đikić.

 

Još jedno vrhunsko otkriće

 

”Možda nam treba više vremena, ali za budućnost će to biti ogromno. Ne samo za ovaj virus, nego i za nove viruse”, ističe Đikić.

Otkrio je i da je još jedan profesor s njegovog instituta sa svojim timom došao do još jednog vrhunskog otkrića. ”Radi se o tome da je otkrio četiri različita metabolička puta gdje možemo koristiti već prisutne lijekove i testirati ih. Na temelju njegovog otkrića u Americi je prije tri sedmice počela još jedna klinička studija”, objasnio je Đikić i dodao da će to istraživanje biti objavljeno uskoro.

Kazao je da smatra da će jedino vakcina zaustaviti ovu pandemiju. ”Dok nemamo vakcinu moramo napraviti baš sve da pokušamo naći lijek koji će pomoći da se virus sporije širi, da ljudi imaju slabije simptome i da se zaštite ugrožene skupine”, zaključio je Ivan Đikić.

Zvijezdu filma Gladijator bi teško prepoznali na 20-tu godišnjicu ovog remek-djela

Pripremila je večeru i sliku objavila na Facebooku. Bolje da nije