in

IZ KINE OPET STIŽE UŽAS Iz pokrajine Heilongjiang kreće drugi val koronavirusa?

Stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na sjeveroistoku Kine, zbog kojih se među pučanstvom širi strah od „novog vala“ zaraze

Iz kineske pokrajine Heilongjiang stižu vijesti o novim žarištima zaraze koronavirusom. Službene reakcije su suzdržane, ali neki već govore o drugom „Wuhanu“

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio normalnosti, krivulja novih slučajeva zaraze od početka travnja je konstantna, gotovo na nuli, kako pokazuje aktuelna grafika američkog Sveučilišta Johns Hopkins.

Ali, stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na sjeveroistoku Kine, zbog kojih se među pučanstvom širi strah od „novog vala“ zaraze.

„Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei” zjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine za Deutsche Welle. U najvećem gradu pokrajine Hubei Wuhanu počela je epidemija krajem 2019. godine.

Više žarišta u Heilongjiangu

Od sredine aprila je po navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang u više gradova registriran prostorno i vremenski učestaliji broj slučajeva zaraze, takozvanih klastera ili žarišta zaraze. Trenutno u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja Covida-19, od toga 386 slučajeva Kineza koji su se vratili kući iz Rusije.

Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je zaista nužno. Gradska uprava je online objavila uputu da svako kućanstvo odabere osobu „jakog imunosnog sustava“ koja će obavljati kupovinu.

Moguća blokada Mudanjianga

Dalje se u obavijesti gradske uprave kaže: „Od 27. aprila će gradska uprava slati timove u ophodnju koji će kontrolisati pridržavanje discipline. Skupine s više od tri osobe bit će uhapšene. Elektro-romobili se više ne smiju koristiti u cestovnom prometu.“ Privatni automobili se mogu koristiti samo s posebnim dopuštenjem.

PROČITAJTE  CNN objavio alarmantnu priču: Misteriozna "bolest X" dolazi iz dubine prašuma i prema njoj korona izgleda smiješno

I ulazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavnica je zatvorena, iznimke su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština.

Jedan stanovnik je izjavio za DW da većina stanovnika sumnja u službene brojke. „Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama.” I ne zna se hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantenu i uvesti zabranu izlaska. „Mi jednostavno ne znamo donose li se takve odluke zbog političkih razloga ili na temelju naučnih činjenica.“

Pogođen i glavni grad pokrajine Harbin

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset miliona stanovnika registrovano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala biti privremeno zatvorena, piše Deutsche Welle.

U Harbinu dosad očito nisu uvedene tako stroge mjere kao u Mudanjiangu. Jedan stanovnik koji se predstavio kao Li izjavo je za DW: „Mjesni odbori sad izdaju iskaznice u koje stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Iskaznicu moraju pokazati kad žele ući u svoju stambenu četvrt, ali moj je utisak da se to dosad ne kontroliše jako strogo. Lokalne tržnice još rade, pri čemu gotovo svi na ulici nose zaštitne maske.“

Za razliku od Huanga iz Mudanjianga, Li ima povjerenja u vlasti. „Mislim da u Harbinu vlasti imaju stanje pod kontrolom. Zašto bi krivotvorile podatke o Covidu-19? To bi samo još više naštetilo ugledu vlade.”

Nepovjerenje prema stanovnicima pokrajine

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepovjerenjem iz drugih dijelova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim postovima na društvenim mrežama. On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim dijelovima zemlje. Jednog njegovoga poznanika koji je u vrijeme vrhunca epidemije radio od kuće šef je prošlog tjedna odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mjestu u susjednoj pokrajini Shandongu.

PROČITAJTE  Jennifer Aniston šerovala sliku Ane Brnabić

Autor: Krtica.net

Prekršili policijski sat, nisu nosili maske, a kad je naišla policija uslijedila je kazna koju će pamtiti dok su živi

OVA ZEMLJA JE SADA NAJSIGURNIJE MJESTO NA SVIJETU Evo kako su uspjeli da pobijede koronu