in

IZGLEDA KAO NLO: Naučnici otkrili najduže biće u moru!

Prema procjenama dugo je oko 45 metara

Biologinja Nerida Wilson nije mogla skinuti pogled s ekrana kompjutera kada je ispod broda u kojem se nalazila prošlo neko stvorenje u obliku golemog, galaktičkog vihora. Prema njenim procjenama, bilo je dugo oko 45 metara.

Ona i kolege dokumentirali su ovaj organizam uz pomoć SuBastiana, daljinskog dubokomorskog robota, tokom njihove ekspedicije na istraživačkom brodu Falkor kojim upravlja Institut za ocean Schmidt.

Njihova misija bila je istražiti dubinske vode Zapadne Australije. A ono što ih je iznenadilo bile su sifonofore, prve koje su primijećene na obalama zapadne Australije i potencijalno su najduži organizam u moru.

– Izgledalo je poput NLO-a – rekao je dr. Wilson.

Iako se može činiti da je sifonofor individualni organizam, svaki je u stvari kolonijalni organizam, u zajednici koja se sastoji od malih pojedinačnih životinja koje se zovu zooidi koje se kloniraju hiljadama puta kako bi produžili tijelo.

– Ono što je fascinantno za ovaj dio svijeta je da on nije još istražen. Svaki put kad ljudi zarone u duboko more, ono je toliko ogromno, a opet toliko neistraženo da je lako doći do novih otkrića i vidjeti nešto što nikad prije nismo – rekla je Jyotika Virmani, izvršna direktorica Instituta za okean Schmidt.

Osim ogromnih sifonofora, naučnici su identificirali i do 30 novih vrsta. Proveli su vizualna istraživanja i prikupili uzorke DNK iz okoliša.

Među vrstama koje su primijetili bila je velika zajednica spužvi staklača. Iako nisu velike, ovim spužvama su potrebne decenije da narastu.

– Stvarno je važno opisati ono što postoji u promjenjivoj klimi kako bismo znali šta imamo i gubimo li nešto – rekla je Carlie Wiener, direktorica komunikacija u Schmidtu, a prenosi The New York Times.

PROČITAJTE  Naspavajte se tokom velikih vrućina uz nekoliko savjeta stručnjaka

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1154258104935461

Autor: A. P.

BAVITE SE SVOJIM BRAKOM: Jelena Karleuša stavila tačku na priče o braku sa Duškom Tošićem

Sjećate li se još ove žene? Nećete vjerovati kako ona danas izgleda