in

Izumljen “kovid alarm”!! Senzor koji u 15 minuta otkriva zaražene

Uređaj je malo veći od detektora dima i vatre i jako učinkovit

Britanski naučnici tvrde da su izumili takozvani „stropni kovid alarm“ koji samo u 15 minuta otkriva zaražene. Naučnici tvrde da alarm djeluje kao detektor i može biti jako koristan na aerodromima, učionicama, socijalnim ustanovama i kancelarijama.

Učinkovitiji od PCR testova
Uređaj je malo veći od detektora dima i vatre i jako učinkovit, piše The Sunday Times. Ranija istraživanja koja su provodili naučnici, pokazala su da je uređaj tačan u 98-100 posto slučajeva.

Ovaj izum mogao bi zamjeniti dosadašnje PCR i brze korona testove. Istraživači su naglasili da su ovi rezultati ipak tek početna faza.

Cijena oko 6.000 eura
Kompanija Roboscientific stoji iza izuma. Sprava navodno detektuje hemikalije koje koža proizvodi ili su prisutne u zadahu zaraženih koronavirusom.

Nakon što su prije nekoliko mjeseci mnoga istraživanja ustanovila da psi mogu osjetiti zaraženu osobu, naučnici tvrde da je alarm ipak tačniji i praktičniji.

Detektor navodno pokazuje zaražene i prije pokazivanja prvih simptoma, po čemu je efektivniji od PCR testova, a potrebno je 15 do 30 minuta da detektor pošalje rezultate na mobilne uređaje ili kompjuter.

Trenutno bi senzor trebao koštati oko 6.000 eura.

Avaz.ba

Autor: A. P.

PONEKAD MALO UMREŠ,PA NASTAVIŠ KAO DA NIJE BILO NIŠTA: Odzvanja poruka Marine Tucaković

TROŠILA SAM NOVAC NA STVARI KOJE MI DANAS NE ZNAČE NIŠTA: Seka Aleskić o finansijskoj krizi