in

Japan: Uspješno obavljena probna vožnja prvog letećeg automobila s posadom!

Kompanija planira više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rešenja vozila zadovoljila industrijske standarde.

Japanska kompanija Sky Drive saopćila je da je uspješno obavila probnu vožnju svog letećeg automobila s posadom u Japanu.

Sky Drive je naveo u saopćenju za medije da je javna demonstracija probnog leta obavljena 25. augusta na Toyotinom poligonu za testiranja, jednom od najvećih u Japanu, koji slovi za razvojnu bazu japanske automobilske kompanije, prenosi Tanjug.

Bila je to prva javna demonstracija letećeg automobila u historiji Japana.

Automobil, nazvan SD-03, s pilotom, poletio je i kružio terenom oko četiri minuta.

– Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom s posadom u Japanu samo dvije godine od kako smo osnovali Sky Drive … s ciljem komercijalizacije takvih letjelica- naveo je glavni izvršni direktor kompaije Tomohiro Fukuzawa u saopćenju.

Automobil SD-03 je najmanje električno vozilo s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem na svijetu, koje zauzima prostor dva parkirana automobila, navodi kompanija.
Ima osam motora, koji obezbjeđuju “sigurnost u vanrednim situacijama”.

Kompanija planira više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rešenja vozila zadovoljila industrijske standarde.

Autor: A. P.

Zabili se u drvo: Miloš poginuo, sinu (17) se bore za život, potrebna nulta krvna grupa

Prolazi kroz pravu dramu: Tanji Savić muž prijeti objavom intimnih snimaka!