in

Japanci kažu da maske nisu za djecu mlađu od dvije godine: To je opasno zbog uskih dišnih puteva

Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala nositi maske jer bi smanjena mogućnost disanja mogla povećati rizik od gušenja, smatra japanska skupina doktora koja je poslala apel roditeljima nakon što se život u Japanu polako vraća u normalu nakon ukidanja vanrednog stanja.

Premijer Shinzo Abe ukinuo je vanredno stanje u Tokiju i u četiri preostala područja u ponedjeljak nakon što je broj infekcija pao širom zemlje, ali upozorio da ga može brzo vratiti ako se virus ponovno krene širiti.

Kako bi spriječili širenje virusa, svjetski zdravstveni eksperti širom svijeta preporučuju ljudima da nose maske u situacijama kada je teško održati fizičku distancu kao mjeru.

 

Amerikanci se slažu s ovim stavom

 

No Savez pedijatara Japana upozorio je roditelje da su maske preriskantne za mlađu djecu.

“Maske mogu otežati disanje jer mala djeca imaju uske dišne puteve”, kazali su dodajući da nošenje maski za njih povećava rizik od toplotnog udara.

“Prestanimo koristiti maske za djecu mlađu od dvije godine”, poručili su iz saveza na svojoj službenoj stranici.

Dosad je bilo vrlo malo ozbiljnih slučajeva koronavirusa među djecom, a većina ih se zarazila od članova porodice. Gotovo da nije bilo izbijanja bolesti u školama i vrtićima.

Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) i Američka akademija za pedijatriju također kažu da djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala nositi platnene pokrivače za lice.

Autor: D. K.

Petnaest primjera uređenja malih kupatila u stanu

Tek je demantovala vezu s jednim poznatim glumcem, a već se šuška da je zavela i Brada Pitta?