in

Jednom, dva ili tri puta sedmično: Koliko često prosječni parovi vode ljubav

Je li zapravo premalo spavati jednom sedmično s partnerom?

Je li zapravo premalo spavati jednom sedmično s partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka je veza individualna – pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često se u kojoj dobi treba seksati. Međutim, znanstvenici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje – pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitim dobnim skupinama.

Mlado = žarko željno seksa?
Očito da je to istina – barem ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće se seksaju osobe između 18 i 29 godina – u prosjeku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta sedmično). Na drugom mjestu su osobe u dobi od 30-39 godina – koji se valjaju među plahtama 86 puta godišnje. Potom slijede osobe u dobi od 40-49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa pada s godinama?
Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više tjelesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema s menopauzom ili smo umorniji… Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugoga. A osobito kad dođu potomci – seks više nije u prvom planu. Spadaš li možda među žene koje nisu u onoj najaktivnijoj skupini? Ne brini – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imamo loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetima dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive prave orgazme.

PROČITAJTE  Pozitivne i negativne strane apstinencije: Kada je dobro suzdržati se od seksa

 

Autor: E. S.

Izgledajte besprijekorno: Uskladite način oblačenja sa figurom i prikrijte mane

Fanovi u šoku: Pogledajte koliko zapravo godina ima Homer Simpson