in

Jesu li ovo novi znakovi zaraze koronavirusom?

Tim iz bolnice Universitario La Paz u Madridu upozorava da bi doktori i medicinske sestre trebali pregledati usnu šupljinu

Promjene na ustima, rukama ili nogama mogle bi biti najnoviji znakovi infekcije koronavirusom, sugerira nova studija. Istraživači su otkrili da je 25 posto pacijenata s Covidom-19 u aprilu 2020. godine imalo upalu jezika ili kvrge i čireve na jeziku. Štoviše, gotovo 40 posto tih pacijenata imalo je i crvenilo, peckanje te osip na dlanovima te stopalima.

Tim iz bolnice Universitario La Paz u Madridu upozorava da bi doktori i medicinske sestre trebali pregledati usnu šupljinu, šake i noge pacijenata za koje se sumnja da su inficirani koronavirusom kako bi im brže postavili dijagnozu.

Nalazi su objavljeni u ‘British Journal of Dermatology’ u obliku ‘istraživačkog pisma’ u septembru, ali su predstavljeni tek sada u utorak. U istraživanje je bilo uključeno 666 bolesnika s blagim do umjerenim simptomima Covida-19, liječenih između 10. i 25. aprila u Madridu.

Najčešće su kvržice na jeziku

Ukupno 45,7 posto imalo je promjene na jeziku, rukama ili nogama. Otprilike svaki četvrti pacijent, njih 25,7 posto, primijetio je promjene na svom jeziku, što je postalo poznato kao ‘Covid jezik’.

Najčešća promjena bio je prolazni jezični papilitis, odnosno upala papila ili male kvržice na površini jezika.

Još 6,9 posto izjavilo je da ima aftozni stomatitis, koji se javlja u obliku benignih i nezaraznih čireva u ustima. Uz to, 6,6 posto je izvijestilo o glositisu, upali jezika koja uzrokuje njegovo bubrenje i promjenu boje. Gotovo četiri posto pacijenata imalo je mjestimičnu depapilaciju, a to je kada se na površini jezika pojavi bjelkasta presvlaka.

Otprilike 40 posto njih prijavilo je promjene na rukama i nogama. Najčešći uvjet je bila difuzna deskvamacija, široko rasprostranjeno ljuštenje kože. Kod 15 posto bolesnika su se na dlanovima ruku i stopalima pojavile crvenkasto-smeđe mrlje, što je uzrokovalo potrebu za češanjem.

PROČITAJTE  Ima 382 miliona eura, zaposlenicima smanjuje platu i otpušta ih, a onda traži pomoć od države

Sedam posto pacijenata izvijestilo je o osjećaju žarenja na početku bolesti. Manji postotak, 6,9 posto, prijavio je koprivnjače, dok je 2,9 posto imalo osip, prenosi “Daily Mail”.

BEZ GRIŽNJE SAVJESTI: Čokoladni puding bez šećera

Došli mu isključiti struju, bacio na njih bombu