in

Kada će svijet biti vakcinisan?

Stručnjaci kažu da različiti faktori ometaju globalno uvođenje vakcina protiv Kovida-19

Stručnjaci su saglasni da će se pandemija okončati kad svjetsko stanovništvo stekne imunitet, uglavnom putem vakcina, ali koliko će to trajati?

Stručnjaci kažu da različiti faktori ometaju globalno uvođenje vakcina protiv Kovida-19.

„Vakcine nude veliku nadu za preokretanje plime pandemije”, kaže Tedros Adhanom Gebrejesus, šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Ali da bismo zaštitili svijet”, kaže on, „moramo da se postaramo da su svi ugroženi u svim krajevima svijeta – a ne samo u zemljama koje mogu da priušte vakcinu – imunizovani.”

Znamo da će vakcine odigrati ključnu ulogu u povratku svijeta u normalnost posle pandemije, ali postoje mnoge prepreke koje će za neke to pretvoriti u mnogo duže putovanje nego za neke druge.

Na primjer, neke države i politički blokovi počeli su da se nadmeću u pravljenju zaliha čim su ove postale dostupne i ovaj „vakcinalni nacionalizam” gura stanovništvo siromašnijih zemalja na kraj reda.

Drugi problemi kao što je oklevanje u odzivu, uska grla u proizvodnji i zastoji u nabavkama takođe ometaju postizanje globalnog kolektivnog imuniteta, krajnji cilj u borbi protiv Kovida -19.

Autor: Krtica.net

U ovim se horoskopskim znakovima rađaju najbolje majke

Preminula 26-godišnja djevojka. Čeka se saopćenje iz bolnice