in

Kanadski naučnici: Kanabis možda pomaže u liječenju koronavirusa

Tim kanadskih naučnika vjeruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u liječenju korona virusa. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od korona virusa.

Istraživači s Univerziteta u Lethbridgeu su uvjereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulazaka virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi. Sugerišu kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 odsto.

Prema kanadskoj studiji, kanabiodioli bi promijenili nivo ACE2 u tijelu, što bi čovjeka učinilo manje “poželjnim” domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije, piše “New York Post”.

“Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj jer nema mnogo lijekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto”, stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje vjeruju da mogu uticati na nivo ACE2 u ljudskom tijelu.

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

“Vjerujemo da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak liječenju ili preventiva u borbi protiv korona virusa”, kazala je istraživačica Olga Kovalčuk.

Kanabis se čak može upotrijebiti za “razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla”, pokazala je studija, uz “potencijal da se smanji ulazak virusa” kroz usta.

Autor: D. K.

Janko i Biljana Tipsarević dobili sina. Dali su mu biblijsko ime

Šta se može desiti kad jagode operete slanom vodom?