in

Kao iz fast fooda: Ovo je tajna savršenog hamburgera

Tajna dobrog i ukusnog hamburgera je mast

Tajna dobrog i ukusnog hamburgera je mast. Bez nje je hamburger zdraviji, ali i suh, meso se drobi, a okus je mnogo slabiji. Da bi hamburger bio što ukusniji, u svom sastavu treba imati otprilike 20 posto masti. U ovom slučaju mast služi kao vezivno sredstvo koje osigurava da hamburger ostane ukusan i sočan. Mast ima svoj okus, a također prenosi i intenzivira druge okuse mesa i začina kao i aromu dima.

Za hamburger je najbolje koristiti svježe mljeveno meso s dovoljno masnoće. Meso istresite u veću zdjelu. Uz blago okretanje ravnomjerno ga začinite solju i biberom. Meso nemojte stiskati, jer što ga više okrećete i obrađujete postaje tvrđe. Masu začinite po želji, možete dodati sjeckani crveni luk, drobljeni bijeli luk, suhe začine poput korijandera, kumina, čilija… Ukratko, vaš ukus i mašta diktiraju kako ćete začiniti masu. Meso podijelite na jednake loptice, a zatim oblikujte hamburgere, tako da su na rubovima debeli približno dva, a u sredini jedan centimetar.

Ono što do sada možda niste znali jeste da trebate hamburgere staviti u frižider prije pečenja, kako bi ostali kompaktni i sočni nakon pečenja. Prije početka pečenja roštilj zagrijte na srednju ili visoku temperaturu, očistite ga i nauljite rešetku. Za vrijeme pečenja ga zatvorite, kako bi se meso peklo s obje strane. Pravi hamburger je izvana dobro ispečen dok je unutrašnjost malo crvenkasta. Vrijeme pečenja ovisi i o stepenu zapečenosti koju želimo. Ukoliko ne volite previše pečeno, hamburger pecite dvije minute sa svake strane, tri minute za midium hamburger, a za well done zapečenost pecite ga pet minuta. Da bi hamburger bio što ukusniji, nakon pečenja treba odstojati do 10 minuta, u kojem periodu se proces kuhanja u mesu nastavlja, a sokovi iz mesa se rasporede po cijelom hamburgeru te na taj način ostave potpunu sočnost.

PROČITAJTE  Ovo su najčešće greške koje svi rade kad peku hljeb kod kuće

Spremite se za ljeto: Trbušni mišići za samo dvije sedmice

Ovo niste znali: Krastavac prije jela treba “iscijediti”