in

Kina upozorava SAD: Vratit ćemo vam istom mjerom

Američka odluka o ograničavanju viza za kineske novinare stavlja politički pritisak na kineske medije i Peking neće imati izbora nego uzvratiti, ako Washington ne ispravi svoju ”pogrešku”“, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, govorio je o američkoj odluci o ograničavanju viza za kineske novinare na maksimum od 90 dana, o odluci koja je objavljena na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Novinarske vize za predstavnike kineskih medija u SAD-u prije nisu imale vijek trajanja, što znači da je 90-dnevno trajanje viza značajno ograničenje.

Zhao je optužio SAD za ”potiskivanje” rada kineskih medija te je upozorio kako će najnovija odluka ”dovesti do diskriminatornih ograničenja po pitanju novinara”. Dodao je da, u slučaju da SAD ”odmah ne ispravi ovu pogrešku”, Kina će biti primorana odgovoriti i pokazati protumjere, iako nije tačno specificirao o kakvim se to protumjerama radi.

Washington i Peking su tokom nekoliko proteklih mjeseci, kako se međusobno okrivljavanje za koronavirus nastavlja, umiješani u međusobna ograničavanja novinarskih sloboda.

Autor: D. K.

Omiljena plavuša objavila fotku kakvu od nje nismo očekivali

Antisemitizam u Ukrajini: Policija tražila adrese Židova