in

Kinezi kreirali majicu koja grije, hladi i proizvodi struju

Kada je ujutro temperatura zraka ispod 10°C, a poslijepodne naraste na gotovo 30°C, kao ovih dana, mnogi se pitaju što odjenuti. Materijal koji su osmislili kineski znanstvenici nudi mogući odgovor.

Tim kineskih znanstvenika proizveo je tkaninu koja bi mogla pomoći u odijevanju u proljeće, kada temperatura tijekom dana značajno varira. Svoj su izum nazvali Janus i o njemu objavili rad u časopisu Nano Letters, a predstavili su ga i u primjeni, i to putem konceptne majice koja može poslužiti i za održavanje topline tijela kao i za njegovo hlađenje. Stvar funkcionira tako da se majicu iz načina rada hlađenja u grijanje, i obratno, prebacuje tako da je se – izokrene na drugu stranu.

Pojednostavljeno, nosite li ovu majicu tako da joj je “hladna” strana okrenuta prema van, održavat će vam temperaturu na oko 6°C niže nego što bi to činila obična bijela majica. Izokrenete li majicu na drugu stranu, grijat će vas do 8,1°C više nego što bi vas grijala obična crna pamučna majica. I jedan i drugi rezultat dobiveni su u uvjetima izravne izloženosti sunčevim zrakama.

Grije, hladi, proizvodi struju

Osim što ima zanimljiva svojstva apsorpcije ili reflektiranja sunčeve svjetlosti, u ovaj materijal može se utkati i termoelektrični generator koji će na temelju razlike u temperaturi s jedne i druge strane tkanine – proizvoditi električnu energiju. Za sada je stvorena snaga struje tek oko 1 W, što bi moglo biti dovoljno za napajanje manjih senzora ugrađenih u odjevne predmete.

Termoregulirajući tekstil

Ona je načinjena od slojeva pamučnih vlakana i naprednih polimera te posebnih premaza. Dizajn je asimetričan pa dozvoljava različite karakteristike ovisno na koju ga stranu okrenete prilikom odijevanja.

PROČITAJTE  Vaša rerna ima skrivenu funkciju koju niste znali: Ova stvar će vam olakšati život

Autor: Krtice.net

Konačno lijepe vijesti: U Crnoj Gori besplatni PCR testovi za turiste

Mima Karadžić progovorio o noći sa Tijanom Ajfon!