in

Kinezi objavili na koji se način može uništiti koronavirus, ali ovo nisu dobre vijesti

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti

Kineski naučnici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe.

Kako piše Bloomberg, kineski naučnici tvrde da je malo vjerovatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov “stariji brat” SARS nestao prije 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski znanstvenici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali jako teške simptome. Jednom kada su stavljeni u karantenu, bolest se prestala širiti. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva koronavirusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

– Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još jako dugo vrijeme i vjerojatno će se pojavljivati sezonski – kazao je Jin Ki s kineske Akademije medicinskih nauka.

Među naučnicima širom svijeta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to unatoč strogim mjerama i karantenama diljem svijeta, koje su zaustavile ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao “imunitet krda”, dok neki, poput Švedske, odbijaju uvesti stroge mjere i karantene.

I američki stručnjak Anthony Fauc) kaže da će se koronavirus vjerovatno vraćati sezonski.

Kineski naučnici također tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tokom ljeta.

– Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 Celzijevih stepeni duže od 30 minuta. Vrijeme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tijekom ljeta su vrlo male – kaže Vang Guikiang, šef odjela zaraznih bolesti Univerzitetske bolnice u Pekingu.

PROČITAJTE  PREVENTIVNE MJERE U DANSKOJ: Zbog koronavirusa ubit će milion nerčeva?

Autor: Krtice.net

Nakon Amerike, žarište koronavirusa se izgleda seli u državu sa više od 200 miliona stanovnika

Austrijski mediji objavili pravila za kafiće i restorane: Rezervacije obavezne