in

Ko je bila Nada Šakić: Brutalno mučila trudnice, ubijala žene i djecu a umrla je nekažnjena

Nada Šakić za kojom je Interpol Srbije bio raspisao međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma

Film “Dara iz Jasenova” raspakao je sinoć mnoge, a zločini ustaša zgrozili javnost. Među najgorima u zlodjelima nad Srbima bila je Nada Šakić, koju je na velikom platnu tumačila mlada glumica Alisa Radaković.

Nada Šakić za kojom je Interpol Srbije bio raspisao međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Jasenovac i Stara Gradiška tokom Drugog svetskog rata, preminula je 5. februara 2011. godine.

Protiv Nade Šakić se u Srbiji vodio postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično djelo genocida.

Šakićeva se teretila da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i djeca.

Pažnju javnosti su sada ponovo privukli njen lik i zločini nakon sinoćnog premijernog prikazivanja filma “Dara iz Jasenovca” u kojem su predočeni svi horori rata kroz koje su Srbi prolazili u ustaškom logoru.

Glumica Alisa Radaković, koja u “Dari iz Jasenovca” igra Nadu Šakić, rekla je za MONDO da je “ponosna što je učestvovala u snimanju”.

“Mislim da je važno što je film o jednom od najvećih genocida 20. vijeka konačno došao na red da bude snimljen, i ponosna sam što sam, makar u malom djelu, učestvovala u njegovom stvaranju. Boli me taj zločin, a boli me i naše nepoznavanje i zaborav onoga što se dešavalo. Ali, čini mi se da će ovaj filmski prilaz istini o stradanju to da promijeni. Istina uvijek pronađe svoj put”.

PROČITAJTE  Ovo su svjetski lideri koji su imali koronavirus

Ko je bila Nada, ustaški zločinac

Nada Šakić je rođena u Livnu, u BiH. Argentinski je državljanin, gdje je živjela od 1947. godine.

Nada, u Argentini poznata kao Esperanca Šakić, bila je ustaški starješina u logoru Stara Gradiška, a njen slučaj je svih ovih decenija pomalo bio u sjenci njenog muža i brata. Muž, Dinko Šakić, bio je od maja do kraja oktobra 1944. komandat ustaškog logora smrti Jasenovac, a njen rođeni brat je bio zloglasni Vjekoslav Maks Luburić, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio ličnost od posebnog povjerenja Ante Pavelića i jedan od rukovodilaca ustaških koncentracionih logora.

U istrazi Državne komisije nakon oslobođenja, nesumnjivo je utvrđeno da su Nada i njena “partnerka u zločinima”, čuvar ženskog logora Maja Bužnod, počinile niz ubistava i svirepih mučenja nad logorašicama, zbog čega je Buždon osuđena na smrt 1945. godine, dok je Nada uspjela tada da pobjegne u Argentinu.

Svjedok: Zaklala logorašicu na stepeništu

Logoraši se sjećaju da je jednom prilikom, nakon molitve u katoličkoj crkvi u dnu logora, sjedila na klupi u parku. Ispred nje, na jedno dvadesetak metara, jedna mlada zatočenica je metlom čistila lišće sa staze. Bez ikakvog povoda, Nada je izvukla pištolj i ubila je na licu mjestu. Nastavila je potom da sjedi kao da ništa nije bilo.

Ljubomir Mihajlović, jedan od rijetkih preživjelih zatočenika ustaških logora u Sisku, Staroj Gradišci i Jasenovcu, svjedoči da je lično gledao kako Nada Šakić kolje jednu logorašicu na stepeništu glavnog ulaza u Kulu.

“Pošla je za njom skoro nezainteresovano, a onda ju je munjevito, lijevom rukom, uhvatila za kosu, da bi joj desnom prerezala grkljan”, seća se Mihajlović.

PROČITAJTE  Oglasila se Valentina koja je u ZG otpjevala pjesmu o Kosovu, spomenula svetinje i "Daru iz Jasenovca"

“Nakon toga se malo ‘utegla’, rukom pročešljala kosu i nastavila dalje kao da je prethodno učinila nešto najnormalnije”.

Autor: Krtica.net

Otkriveno kako su izgledali posljednji Đoletovi sati: Doktori su plakali

Vučić pokazao indeks: Ja, jesam pametan…