in

KO JE OVDE LUD?! Koronavirus je manje opasan od sezonske gripe, ali ima caka…

Hrvatski naučnik Ivan Đikić, član Američke akademije nauke i umjetnosti, navodi kako ljeto definitivno usporava širenje koronavirusa, ali on neće nestati

Hrvatski naučnik Ivan Đikić, član Američke akademije nauke i umjetnosti, navodi kako ljeto definitivno usporava širenje koronavirusa, ali on neće nestati.

Rekao je da je Evropa prošla prvi val, ali gotovo je sigurno da nas čeka i – drugi. U Hrvatskoj, naime, tek 1-2 posto populacije ima imunitet na njega

“Šansa pojave drugog talasa je realna, ali i ne toliko opasna kao na početku pandemije jer smo danas bolje pripremljeni. Imamo bolje testove, neke lijekove, dobre epidemiološke mjere i nadamo se uskoro i cjepivu. Stoga pojava drugog vala može biti pod kontrolom, ako na vrijeme uvedemo preventivne mjere na javnim mjestima, te ako budemo odmah reagovali pri pojavi prvih žarišta novih virusa. Za Hrvatsku je to jako važno zbog dolaska turista i mogućeg unošenja virusa iz drugih zemalja. No, ovakve informacije se ponekad bombastično najavljuju i tvrdi se da drugi val donosi veliku opasnost… To privlači čitatelje, ali to nije cijela poruka stručnjaka”, rekao je Ivan Đikić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da ljude ipak ne treba strašiti drugim talasom.

Drži da poređenja gripe i Covida-19 nisu potpuno promašene jer su obje bolesti ozbiljne. Od gripe, primjerice, može umrijeti i više od pola miliona ljudi godišnje.

“Sveukupno gledajući Covid-19 je blaža bolest po simptomima, ali je opasnija radi tihog i brzog širenja, pogubnog djelovanja na starije i rizične populacije, te pretrpavanja zdravstvenog sustava oboljelima. Posebno je bio veliki izazov jer se o novom virusu nije znalo ništa, nisu postojali testovi, lijekovi niti cjepiva. Sve zemlje koje su na vrijeme pokrenule ozbiljne epidemiološke i javnozdravstvene pripreme, slične borbi s drugim virusima, dokazale su da se koronavirus može brzo i učinkovito spriječiti u nekontroliranom širenju i na taj način izravnati opasnu krivulju eksponencijalnog širenja zaraze, te spriječiti pretrpavanje bolnica i veću smrtnost”, poručio je Đikić.

PROČITAJTE  Sigurni simptomi da vam je korona ušla u pluća: Temperatura nije među njima

Autor: Krtica.net

Karleuša na sudu: Svu pažnju ‘ukrale’ su joj bradavice i štikle

Njena ljubav sa 89-godišnjim mužem prkosi svim preprekama: Zli jezici tvrdili su da neće potrajati!