in

KOJE MJERE OSTAJU NA SNAZI POSLE ČETVRTKA? Ovako će život izgledati nakon ukidanja vanrednog stanja

Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mjere u okviru proglašenja epidemije, što znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili prije 15. marta

Vanredno stanje u Srbiji biće ukinuto u srijedu na Đurđevdan, saopćtio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije je ukazao da očekuje da će vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazloženo mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

– Ako sve bude kako smo planirali, vanredno stanje se ukida na Đurđevdan. U srijedu će u Skupštinu stići predlog za ukidanje vanrednog stanja, i pošto bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku, stupa na snagu – rekao je on i dodao da je potom sve na odgovornosti građana.

Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mjere u okviru proglašenja epidemije, što znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili prije 15. marta.

To znači da i policija i vojska odlaze sa ulica i da će kretanje biti normalizovano, ali će neke mjere ipak ostati na snazi i to zbog Naredbe o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid 19 koja je na snazi od 19. marta.

Koje mjere ostaju na snazi?

Mjere socijalne distance nešto su na šta se najviše apelovalo tokom, pa će tako biti i posle ukidanja vanrednog stanja. Zabrana javnih okupljanja, kao i nošenje zaštitnih maski i rukavica, biće obavezno, najavili su ranije nadležni.

Javni prevoz u Srbiji će od ponedeljka početi ponovo da se uspostavlja, doduše, postepeno, ali će postojati određena pravila. Ono što bi svi putnici trebalo da znaju to je da je red vožnje značajno redukovan, da bez maske i rukavica ne pomišljaju da uopšte krenu na put.

PROČITAJTE  Novak Đoković u Visokom: Obišao piramidu sunca!

Što se Beograda tiče, na stajalištima su označene crvene tačke koje putnike navode da paze na odstojanje, a biće dozvoljen ulazak samo na jedna vrata.

U početku moći će da se voze samo zaposlena lica, a potom u drugoj fazi i studenti, đaci, u trećoj svi ostali, osim starijih od 65 godina, koji će moći da ulaze u autobuse i tramvaje tek u 4. fazi.

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice provjeravati da li je riječ o zaposlenim licima ili ne

. Na duplim sjedištima moći da sedi samo po jedna osoba, a mjesta će biti označena naljepnicama koje će biti i na podu vozila ali biće označena i mjesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo. Broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego prije epidemije.

Kada je riječ o otvaranju granica, predsjednik Vučić je rekao da je to kompleksna tema i da će sa tim morati da se ide postepeno, jer ne zavisi samo od Srbije. Svakako, posle otvaranja granica, na snazi ostaje i mjera obavezne izolacije svih građana koji se budu vratili u zemlju posle boravka u inostranstvu.

Restorani i kafići moći će da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mjera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Autor: Krtice.net

Pas ukrao vlasnikovu protezu za zube i ponosno je nosio po kući

Htjele su snimiti cool video za TikTok. Pošlo je po zlu, ali video je ipak izuzetno popularan…