in

Kokosovo ulje: Saveznik u borbi sa suvišnim kilogramima

Pored vježbanja, ishrana također ima ključnu ulogu u procesu mršavljenja

Pored vježbanja, ishrana također ima ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Tu itekako ima mjesta i za kokosovo ulje koje ima pozitivan utjecaj.
Male promjene u ishrani mogu vam pomoći da brže sagorijevate masnoću i ubrzate proces mršavljenja u isto vrijeme. Kokosovo ulje može biti sjajan dodatak ishrani kad pokušavate izgubiti višak kilograma. Ovo ulje je dobro za kožu, snižava nivo šećera u krvi te značajno doprinosi zdravlju.

Kokosovo ulje je bogato vitaminom E, antioksidantima i polifenolima, a pomaže u regulaciji hormona koji sprečavaju debljanje zbog hormonalnog disbalansa.

Međutim, nije svako kokosovo ulje isto. Za mršavljenje je najbolje ekstra djevičansko kokosovo ulje jer ne sadrži mnogo zasićenih masti koje dovode do povećanja nivoa holesterola i koje su odgovorne za debljanje.

Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje unapređuje probaljanje masnih kiselina srednjeg lanca (MCFA) te da to ubrzava metabolizam i dovodi do povećanja energije.

Kokosovo ulje je zbog toga glavni sastojak u ishrani sportista jer dokazano poboljšava performanse sportista na terenima.

Ono se može upotrebljavati na različite načine, možete pripremati povrće i praviti curry pomoću kokosovog ulja, ali nemojte dodavati puno, tek jednu do dvije kašike. Također, korisno je dodati kap kokosovog ulja u jutarnji čaj ili kafu. Zamijenite ekstra djevičansko maslinovo ulje s ekstra djevičanskim kokosovim uljem u pripremanju salate.

Kokosovo ulje je dobro za zdravlje, ali to ne znači da ga možete konzumirati koliko želite. Oko 11 posto ovog ulja čine zasićene masti, a dnevno je dovoljno u organizam unijeti dvije supene kašike, odnosno 30 ml kokosovog ulja.

PROČITAJTE  MAGIČNI CIMET: Recept za čaj od kojeg se najbrže gube kilogrami!

Autor: E. S.

Snimili su medvjedicu i njene bebe dok su prelazili cestu. Jedan detalj dirnuo je sve

ČAK JE I DOKTOR NESTOROVIĆ ZAPREPAŠTEN U Srbiji je “pukla brana”, mogao bi uslijediti horor