in

SRBIJA SE OTVARA, ALI… Kon upozorio narod: U ovim dijelovima Srbije situacija nije dobra

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobjede nad korona virusom i naglasio da se zdravstveni sistem Srbije brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je ”pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo”.

“Mislim da smo solidno, pa čak i uspešno premostili taj (prvi) talas. Vidjećemo šta će dalje biti, jer ne smijemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobjede, jer pobjeda podrazumjeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Vjerovatno ćemo imati neki predah tokom ljeta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen”, rekao je Kon, prenose Novosti.

Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od Covida 19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da ”to baš i nije lako procjenjivati”.

“Ima mišljenja ljekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet”, rekao je Kon.

Na pitanje šta očekuje od istraživanja koja će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da ”prokuženost neće biti jednaka u svim dijelovima Srbije”.

“I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i medju epidemiolozima i medju ljekarima u Kriznom štabu za suzbijanje covida-19″, rekao je Kon.

Ali, kako je dodao, ”i kad dobijemo rezultate, to će biti samo procjena, da bismo tačno znali, morali bismo sve gradjane da testiramo, a to je praktično nemoguće”.

PROČITAJTE  Poznata cijena testa na koronu

On je rekao da će uskoro biti donesena uredba po kojoj će ”firme biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, jer će ona trajati dugo”.

Kako je naveo, ”to znači da firme moraju da obezbijede i upotrebu zaštitnih sredstava i opreme, dezinfekcionih sredstava na ulazu i u prostorijama, to će biti obavezno”.

“Zasad mislimo da je bolje da ko god može da radi i dalje od kuće, to i čini, dok ne ustanovimo da virusa više nema u cirkulaciji. To je preporučljivo, ali zavisi i od procjene poslodavaca”, rekao je Kon.

On misli da je najbolje provesti ljetni odmor u Srbiji.

“Ovdje znamo kakva je sitaucija, a tamo negdje znamo ono što nam saopštavaju”, rekao je Kon.

Autor: D. K.

Rumun se namjerno zarazio koronom. Razlog je nenormalan

Objavljen snimak filmske pljačke: Evo kako su razbojnici iščupali bankomat