in

KONAČNO OTKRIVENO: Evo koliko će koštati test za koronu u Srbiji

Koliko će koštati testiranje na korona virus u Srbiji

Koliko će koštati testiranje na korona virus u Srbiji? Prvo se spominjala cifra od 6.000 dinara, zatim od 70 eura, odnosno 7.200 dinara, zavisno da li se naplaćuje uzorkovanje ili ne.

Međutim, prvi su zvanično sa kompletnom cijenom testiranja izašli iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo (ZJZPA) koji je, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu, od danas počeo sa nuđenjem ove usluge građanima.

– Od ponedeljka 18.5.2020. u vremenu 11-13 časova, Zavod za javno zdravlje Pančevo obavlja uzorkovanja za COVID-19 testiranje – saopštili su iz ZJZPA.

Kako kažu, na testiranje mogu doći svi državljani Srbije koji:

a) ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države

b) svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju

c) državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije

d) grupni zahtjevi lica zaposlenih u pravnom subjektu

e) sva zainteresovana lica na lični zahtjev

Testiranje će se vršiti u prostorijama Zavoda, tačnije Centru za mikrobiologiju (Ulica 6. oktobra 9, Pančevo), a cijena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata je 8.225 dinara.

Kako stoji u daljem saopštenju, izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije (uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija) su:

a) maloljetna lica državljani Republike Srbije

b) studenti-građani Srbije

c) studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susjednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji

PROČITAJTE  Dugoročne posljedice Covida-19 kod djece još su nepoznate, upozorio šef WHO-a

Maloljetna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji djeteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju se testirati pri ulasku u Srbiju.

– Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gdje se obavlja uzorkovanje. Lica koja imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebala bi ostati kod kuće i stupiti u kontakt sa nadležnim ljekarom – saopštili su iz ZJZPA.

Autor: Krtice.net

KORONA PREMA OVOM IZGLEDA KAO MAČIJI KAŠALJ Ovo je 10 najopasnijih virusa za čovjeka

Najavljena vakcina protiv koronavirusa ima jedan problem