in

Korona je u Španiji odnijela 27.000 života. Sutra počinje 10-dnevna žalost

Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost od srijede za žrtve koronavirusa, koji je odnio više od 27.000 života u toj zemlji.

Premijer Pedro Sanchez je na Twitteru objavio da “nacionalna žalost u spomen na žrtve covida-19 počinje u srijedu”.

Naglasio je da će desetodnevna žalost biti najduža u španskoj demokratiji, uspostavljenoj 1977. nakon Francove diktature.

Za donošenje te odluke njegova vlada je čekala da Madrid i Barcelona, dva najveća i najpogođenija grada, pokrenu ublažavanje mjera ograničenja.

“Zastave će biti spuštene na pola koplja na svim državnim zgradama”, precizirala je portparolka vlade Maria Jesus Montero.

Ona je rekla da će veliku službenu ceremoniju voditi kralj Felipe VI. u spomen na žrtve epidemije, od kojih je 80 posto starije od 70 godina. Nije još poznat datum te komemoracije.

 

Jedna od najteže pogođenih zemalja

 

Španija, koja ima oko 47 miliona stanovnika, jedna je od najteže pogođenih zemalja u Evropi s 27.117 umrlih i više od 236.000 oboljelih, prema posljednjim podacima.

Desničarska opozicija je više puta predbacila vladi što nije proglasila nacionalnu žalost, ali Sanchez je govorio da čeka usporavanje epidemije i početak ublažavanja mjera.

U Sjedinjenim Državama, najpogođenijoj zemlji na svijetu, američke zastave su bile na pola koplja na federalnim zgradama od 22. do 24. maja u spomen na umrle od koronavirusa.

PROČITAJTE  Teoretičar zavjere testirao je li korona stvarnost ili prevara

Ranije je Italija minutom šutnje i zastavama na pola koplja 31. marta odala počast umrlima, dok je u Kini 4. april bio proglašen danom žalosti.

Španska vlada u ponedjeljak je revidirala podatke o žrtvama pandemije koronavirusa i smanjila ih na 26.834 umrla ili 1918 manje nego u nedjelju.

“Novim sistemom praćenja omogućuje se izbjegavanje dvostrukih prebrojavanja slučajeva, potvrđivanje podataka povezanih s koronavirusom i eliminisanje umrlih pogrešno pripisanih covidu-19”, objasnio je direktor Hitne službe Fernando Simon.

Autor: D. K.

Srbija crnogorskim avionima zabranila slijetanje na aerodrom u Beogradu

Italijani za vikend samo u Rimu i okolini pojeli skoro 240 tona sladoleda