in

Koronavirus napravio haos u mnogim američkim zavorima. Ni u filmu nema onog što se sad tamo dešava

Koronavirus hara američkim zatvorskim sistemom i u nekim zatvorima gotovo su svi zatvorenici zaraženi što ostavlja uprave i zaposlenika zatvora, i same pozitivne na koronavirus, pred nemogućom misijom zaštite zdravlja zatvorske populacije.

U zatvoru u Marionu u saveznoj državi Ohio najviša je stopa zaraze u američkom zatvorskom sistemu i koronavirusom zaraženo je više od 80 posto od ukupno gotovo 2500 zatvorenika, a na virus je pozitivno i 175 zaposlenika.

Broj umrlih od bolesti koju uzrokuje koronavirus u porastu je u zatvorima i kaznionicama širom zemlje, a uprave nemaju rješenje jer ne mogu osigurati socijalno distanciranje u prepunim zatvorima, a suočeni su i s nedostatkom medicinskog osoblja i zaštitne opreme.

U američkom zatvorskom sistemu ukupno je 2,3 miliona zatvorenika.

Prošle sedmice umrla je 30-godišnja Indijanka iz Južne Dakote koja je u saveznom zatvoru od marta zbog optužbi za prodaju droge. Ta se trudnica uskoro po dolasku u zatvor razboljela i završila je na respiratoru. Porođena je carskim rezom, a preminula je nekoliko sedmica kasnije.

Pobune zbog neodgovarajućih uslova i sporog odgovora zatvorskih uprava na koronakrizu izbile su u zatvorima u saveznim državama Washington i Kansas.

Zbog oboljelih zaposlenika zatvora upravljanje zatvorskim epidemijama dodatno je otežano.

U zatvoru Lansing u Kansasu otkaz je u četvrtak nakon 15 godina rada dao stražar David Carter kazavši da je bolje biti bez plate nego riskirati svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

“Ne želim biti u vezi s ustanovom koja je tempirana bomba”, kaže on.

Zbog šarolikog upravljanja zatvorima – saveznim, državnim i lokalnim, a mnogi su i privatni, testiranje je sporadično, a još je rjeđe prijavljivanje tih rezultata vlastima.

Na temelju javno dostupnih podataka zaraženo je 13.436 zatvorenika i 5312 zaposlenika širom zemlje.

PROČITAJTE  Poznat uzrok smrti influencerice (26) čije je golo tijelo pronađeno pored ceste

No u većini zatvora testiranje nije ni provedeno, a pet saveznih država ne raspolaže nikakvim podacima.

Zatvori su na osmom mjestu popisa najzaraženijih lokacija u SAD-u, prema New York Timesu. Prva dva mjesta popisa zazuzimaju starački domovi i kruzeri.

Zatvore obilježava i niska razina higijene, a veliki broj zatvorenika pati od drugih oboljenja.

Koronakriza u zatvorima za državnu je upravu sporedno pitanje u borbi protiv epidemije, a zatvaranje zatvora isključeno je kao mogućnost.

Savezna zatvorska uprava koja obuhvaća 152.000 zatvorenika i 36.000 zaposlenih prijavila je zarazu u više od polovine od 122 kaznionice kojima upravlja.

Unatoč tome provedeno je manje od 3.000 testiranja prema kojima je 1842 zatvorenika i 343 zaposlenika pozitivno a umrlo je 36 zatvorenika.

U četvrtak su primjerice preminule tri osobe u kaznionici otvorenog tipa pokraj Los Angelesa u kojoj je 60 posto od oko hiljadu zatvorenika pozitivno na virus.

Neke države poput Ohaja ubrzale su testiranja no drugi malo čine.

Jedan od pokazatelja razmjera epidemije u zatvorskom sistemu je rezultat testiranja proveden u zatvoru Trousdale Turner u Tennesseeju kojim upravlja privatna firma CoreCivic.

Svih 2725 zatvorenika i osoblje testirani su i na virus je pozitivno 1299 zatvorenika i 50 zaposlenika i gotovo su svi asimptomatski.

Organizacije za ljudska prava kažu kako je malo učinjeno na tome da se podupre borba protiv epidemije puštanjem na slobodu onih koji su pri kraju odsluženja kazni ili oni osuđeni za nenasilna djela.

Od 10.000 zatvorenika u Kansasu samo je šest pušteno od početka epidemije.

Autor: D. K.

Boris Johnson izjavio da je vlada imala plan za slučaj njegove smrti

Primijetio jedan detalj u Kinder jajima, ljudi se iznenadili: “Nisam imala pojma”