in

Krizni štab održao vanrednu sjednicu: Stroža kontrola u cijeloj Srbiji

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 Srbije održao je vanrednu sjednicu zbog pojedinih slučajeva nepoštavanja epidemioloških mjera tokom proteklog vikenda.

Donijeta je odluka o pojačanim kontrolama poštovanja mjera u cijeloj zemlji, a otvoren je i kontakt broj za prijave.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 je osudio kršenje epidemioloških mjera koje je uočeno u pojedinim mjestima tokom prethodnog vikenda.

Na vanrednoj sjednici Kriznog štaba koja je održana danas, zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je u ovom trenutku, neposredno pred početak školske godine krše mjera potpuno nedopustivo.

“Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsjednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbijede poštovanje svih epidemioloških mjera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti. Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mjera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Stoga, Vlada Republike Srbije zadužiće Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mjera.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mjera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350322 .

Zakoni Republike Srbije, kao i svi protokoli o sprovođenju epidemioloških mjera koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrđuju načine na koji se događaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne smije i neće biti nikakvih kompromisa.

PROČITAJTE  Stanivuković: Nećemo se vakcinisati narednih 40 godina

Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje. Svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno će se odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo. Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz Covid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen. Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mjera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih. Jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od korona virusa je poštovanje preventivnih mjera. Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobjeda nad korona virusom što ćemo uspjeti jedino uz visok nivo discipline u odgovornosti”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Podsjetimo, epidemiolog Predrag Kon juče je istakao da je i bijesan i zabrinut nakon što je video snimke iz Smedereva i Vrnjačke Banje, na kojima je došlo do velikih okupljanja na kojima se nisu poštovale epidemiološke mjere.

“Odmah sam pisao premijerki Ani Brnabić”, napisao je dr Kon juče na svom Fejsbuk profilu.

Autor: Krtice.net

VELIKA TRAGEDIJA Jednogodišnje dijete palo, pa preminulo u kući

AUSTRIJSKI KANCELAR: ‘Vidi se svjetlo na kraju koronatunela, 2021. povratak normalnosti i „Comeback“ ekonomije