in

Kultni film: Zvijezde su odbijale glumiti u njemu zbog stravične priče, a izašao je baš na Valentinovo

Psihološki horor “Kad jaganjci utihnu” postigao je svjetski uspjeh 1991. kada se pojavio u kinima, a ubraja se među kultne filmove i kritičari ga smatraju jednim od najcjenjenijih i najboljih svih vremena.

Radnja prati agenticu FBI-a Clarice Starling, koju je utjelovila Jodie Foster. Ona traži savjete psihijatra, serijskog ubice koji je jeo svoje žrtve Hannibala Lectera o slučaju Buffala Billa, ubice koji skida kožu svojim ženskim žrtvama. Lectera je odigrao sjajni Anthony Hopkins.

Neobično je što je film izašao na Valentinovo 1991. jer se ne može ni u jednom segmentu smatrati romantičnim. Tu je odluku donijela produkcijska kuća Orion jer su htjeli što manje konkurencije za svoj pustolovni vestern “Ples s vukovima”, u kojem je igrao Kevin Costner. To se pokazalo uspješnim jer je film osvojio sedam Oscara.

Godinu dana kasnije horor “Kad jaganjci utihnu” također je pomeo konkurenciju na Oscarima i pobijedio u pet najbitnijih kategorija – za najbolju fotografiju, glavnu glumicu, glavnog glumca, režisera i scenarij. Tako je postao treći film kojem je to uspjelo.

U horor je uloženo 19 miliona dolara, a zaradio je čak 272,2 miliona dolara u kinima širom svijeta. To je sigurno koštalo živaca režisera Dina De Laurentiisa, koji je dao besplatno prava na snimanje filma produkcijskoj kući Orion. Naime, on nije vjerovao da će “Kad jaganjci utihnu” biti uspješan jer se temeljio na jednoj od knjiga iz serijala Thomasa Harrisa prema kojoj je i ranije snimljen “Lovac na ljude” 1986., a on je jedva pokrio pola uloženog budžeta.

Odluka legendarnog Genea Hackmana da odustane od režije filma i uloge u njemu se također pokazala ishitrenom. Naime, on je odlučio da nakon drame “Mississippi u plamenu” ne želi tumačiti mračnog i negativnog Lectera.

PROČITAJTE  Počeo je novi izazov na društvenim mrežama. Mnogo je gluplji od onog s jastucima

Iako je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu, Jodie Foster nije bila prvi izbor za ulogu agentice Clarice. Naime, režiser Jonathan Demme htio je Michelle Pfeiffer, no ona je odbila zaigrati u tom filmu jer joj se činio premračan i nije se ugodno osjećala kada je saznala o čemu se radi. Deeme ni nakon toga nije htio Foster objasnivši da mu smeta njezin bostonski naglasak koji je primjetio u filmu “Optužena”, za koji je 1989. dobila Oscar. No glumica je bila uporna i susrela se s njime dvaput i razuvjerila ga na audiciji da je odlična opcija.

Hopkins je oduševio odigravši zastrašujućeg Hanibala, no on nije bio na užoj listi za tu ulogu. Naime, prvi izbor je bio Sean Connery, koji je odbio biti dio filmske ekipe jer mu je scenarij bio uznemirujući. Režiser je razmatrao i glumce Daniela Day-Lewisa te Dereka Jacobija, no, srećom, na kraju je odabran Anthony.

Hopkins se uživio u svoj lik i predložio je da Lecter u filmu nosi bijelu odjeću. Objasnio je kako doktori i zubari nose takve uniforme na poslu, a njih se puno ljudi boji.

Dok su Jodie i Anthony toliko htjeli glavne uloge i uživjeli se u njih, njihov kolega Scott Gleen imao je problema tokom istraživanja za svoju ulogu Jacka Crawforda, agenta koji je na čelu Jedinice za bihevioralno ponašanje u Quanticu. Naime, on je zaista obišao FBI-ev odjel na kojem je preslušao snimke serijskih ubojica Lawrencea Bittakera i Roya Norrisa kako muče 16-godišnju djevojku. Glenn se slomio u tom trenutku i zaplakao te je rekao da je postao zagovornik smrtne kazne.

Inače, Hanibal se ne temelji na stvarnoj osobi, nego je kombinacija svog zla o kojem je pisac Thomas Harris saznao dok je pisao svoje knjige. “Hvala bogu, ne postoji niko kao on”, rekao je FBI-ev profiler John Douglas, koji je bio inspiracija za lik agenta Crawforda.

PROČITAJTE  Najljepše izreke o mamama! Majka je definicija ljubavi.

Autor: D. K.

Objavljeno pod kojim uslovima građani Srbije mogu da uđu u Njemačku

DUGO ČUVANA TAJNA DINE MERLINA Njegova ljubavna priča je poput one filmske: Voljeli smo se, ali nismo imali ni za mlijeko