in

Liječnici upozoravaju da vam jedan pogled na stopala može otkriti da imate dijabetes

Dijabetes je ozbiljno stanje koje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi, ali ako vodite računa o njemu, možete izbjeći najgore komplikacije. Nažalost, simptome je lako previdjeti pa stanje često postane ozbiljno prije nego što se dijabetes otkrije.

Jedan od simptoma može se skrivati i na vašim stopalima
Ako primijetite čireve na nogama, to bi mogao biti simptom dijabetesa. Naime, čirevi na stopalima vrlo su česti kod onih koji imaju dijabetes, kaže Bruce Pinker, podiatrist i kirurg.

Prema Pinkeru, “dijabetes suzbija imunološki sustav, smanjujući reakciju tijela na stres, infekcije i ozljede.” To pak osobama s dijabetesom otežava zacjeljivanje rana, što može dovesti i do pojave čireva na stopalima.

Vjerojatno ćete prvo primijetiti mrlje na čarapama
Prema Danielle DesPrés, kirurginji za stopala i gležnjeve, mrlje na čarapama mogu biti znak čira na dijabetičkom stopalu, prenosi Best Life.

To je zato što su čirevi na stopalima poput bilo koje druge rane na tijelu – oni imaju tendenciju krvarenja, pa bi mrlje na čarapi, koje obično izgledaju smeđe, mogle biti suha krv koja curi s mjesta čira”, objašnjava DesPrés.

Ostali znakovi čira na stopalima uključuju “snažan smrdljivi miris koji dolazi s dna stopala, kao i iznenadne otekline ili crvenilo”, dodaje ona.

Važno je znati i da, ako se čir ne liječi i inficira se, “kost ispod čira se također može inficirati i možda će biti potrebno izvršiti amputaciju kako bi se spriječilo širenje infekcije”, upozorava DesPrés.

Index.hr

Autor: A. P.

Brena nakon revakcinacije: “U mojoj kući su svi vakcinisani. Moj broj antitijela je 18.000”

Obustavljeno testiranje vakcine AstraZeneca na djeci: Naučnici žele pričekati dodatne informacije