in

Ljekari iz Njujorka tvrde: Broj umrlih od koronavirusa možemo prepoloviti

Grupa medicinskih stručnjaka okupljenih oko šefa kardiologije bolnice “Mount Sinai” na Menhetnu dokazala je da se davanjem heparina oboljelima od koronavirusa u bolnici može prepoloviti broj umrlih.

U članku u “Journal of the American College of Cardiology” pojasnili su da su do otkrića došli ispitivanjem 4.389 bolesnika i iskustava ljekara s njima. Oni su krenuli od pretpostavke koja je kao teza postavljena još u maju, da virus SARS-CoV-2 napada i teško oštećuje krvne žile, te da uzrokuje zgrušavanje krvi, što kod teških bolničkih pacijenata često dovodi do tromboembolije, posljedično i do umiranja.

Naveli su da su kod velikog postotka umrlih obdukcijama utvrdili teška začepljenja žila krvnim ugrušcima u srcu, mozgu i u plućima, iz čega je slijedila logična ideja da se smrt tih pacijenata mogla spriječiti ili barem njihovo stanje poboljšati, visokim dozama lijekova protiv zgrušavanja krvi.

Ispitanike su podijelili, osim kontrolne, u još dvije grupe; onu u kojoj su pacijente tretirali lijekovima protiv zgrušavanja krvi u punim, terapeutskim dozama, te onu u kojoj su pacijente tretirali preventivnim dozama.

Rezultati su pokazali da je udio umrlih od koronavirusa kod onih pacijenata koji su primali terapeutske doze antikoagulanata, bio upola niži od smrtnosti kod pacijenata iz kontrolne grupe i kod onih koji su primali tek preventivne doze.

Drugim riječima, smrtnost su uspjeli smanjiti za 50 posto. Ljekari su primijetili i to da su oni oboljeli od covida-19 koji su primali lijekove protiv zgrušavanja u punim dozama, u 31 posto manje slučajeva završavali na respiratorima zbog gubitka sposobnosti samostalnog disanja.

Od onih koji su primali samo preventivne doze koagulanata, primijetilo se da je postotak završavanja na respiratoru bio 23 posto niži od onih iz kontrolne skupine.

PROČITAJTE  Snimka iz vrtića zgrozila javnost: Bijela djeca jedu prije Afroamerikanaca

– Pokazala se izrazita povezanost između primjene razrjeđivača krvi i smanjene vjerovatnosti od umiranja u bolnici. I terapeutske i profilaktičke doze antikoagulanata smanjile su smrtnost za, ugrubo, 50 posto u odnosu na pacijente kod kojih se antikoagulanti nisu primjenjivali – objavljeno je u posebnom osvrtu na stranicama Mount Sinaia.

Srednja dob ispitanika bila je 65 godina, među njima bilo je 44 posto žena i 56 posto muškaraca.

U članku u naučnom časopisu autori su istraživanje posvetili svojim kolegama ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, cijelom osoblju, ali i oboljelima, preživjelima i umrlima, i njihovim porodicama.

Razlog tome je što je “Mount Sinai”, smješten na Manhetnu, kao i sve bolnice Njujorka zimus i proljetos bio usred eksplozije epidemije covida-19 u ovom gradu.

Autor: Krtice.net

SRPSKA BABA VANGA: Hiljade ljudi danima čeka u kilometarskim kolonama da ih misteriozna proročica primi

Otkrivena užasna prošlost majke utopljenih dječaka u Srbiji: Kćerka nije mogla da ćuti, priznala je sve o mami!