in

Ljepote Bosne i Hercegovine! Posjetite neke od najljepših turističkih lokacija

Preporučujemo vam neke od najzanimljivijih destinacija

Turisti iz cijelog svijeta vrlo rado dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a od mjesta iz kojih dolaze zavise i njihovi interesi za kulturno-historijsko naslijeđe naše zemlje. Zbog pandemije koronavirusa, u posljednja dva mjeseca broj rezervacija i dolazaka turista u našu zemlju u drastičnom je padu.

Budući da su gubici u ovom sektoru ogromni, a putovanja izvan naše zemlje još uvijek upitna, najbolje rješenje je da pomognete bh. turzimu i posjetite neke od najljepših gradova u našoj zemlji.

Lukomir i Umoljani

Preporučujemo vam neke od najzanimljivijih destinacija.

Preporučujemo izlete u prirodu koji obuhvataju sljedeće destinacije: Lukomir i Umoljani. Lukomir, često nazivan posljednjim bosanskim selom, nalazi se iznad 1.400 metara nadmorske visine. Razlog zbog kojeg smatramo da trebate posjetiti Lukomir se ogleda u tome da još uvijek možete vidjeti stari seoski način života i uživati u domaćoj hrani. Do Lukomira se može doći iz pravca Sarajeva i Konjica. Odličan dnevni izlet za sve koji su željni prirode. Jednako vrijedi i za Umoljane, malo planinsko mjesto idealno za pješačenje i odmor u prirodi.

Konjic i Mostar

Često zanemarena i slabo istražena destinacija je grad Konjic. Ovaj grad leži na jednoj od najljepših bh. rijeka Neretvi, a okružen je najvećim planinskim masivima u našoj zemlji: Prenjom, Bjelašnicom i Bitovnjom. Ovaj grad je jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Konjic je poznat po drvorezbarstvu, a po broju stećaka treći je u svijetu.

“U Konjicu možete posjetiti Muzej drvorezbarstva koji ovaj grad čini posebnim kako u našoj zemlji, tako i u svijetu. Zatim, tu je i Titov bunker koji i danas prkosi vremenu. Idealno je za sve jugonostalgičare i zaljubljenike u historiju maršala Tita”, kazao je.

Ovaj grad jedinstven je i po svojoj klimi, ali i po lokalnim specijalitetima poput janjetine s ražnja i ispod sača, kao i svježoj ribi.

PROČITAJTE  Kombinacija ova dva sastojka skida sve mrlje

Također, jedna od destinacija kojom se trebamo ponositi jeste Bobovac, stari srednjovjekovni grad, središte kraljeva u davnoj prošlosti naše zemlje. Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća.

Ovaj grad podignut je na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša.

Do Bobovca vode dva puta, jedan iz Vareša, drugi iz Kraljeve Sutjeske. Idealan je za zaljubljenike u historiju i prekrasne prirodne pejzaže koji ga okružuju.
Ukoliko krenete na put kroz Hercegovinu, sunčani dio naše zemlje, predlažemo da posjetite i Mostar, glavno mjesto Hercegovine, Blagaj i Počitelj, a u bližoj okolini i skrivenu zelenu oazu Hercegovine vodopade Kravica.

Za mnoge turiste ovo je jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini. Udaljeni su 40-ak kilometara od Mostara i veoma su blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode danas pod zaštitom države. Vodopad je viši od 28 metara, a širina mu je 150 m.

Ovo mjesto pravi je odmor za dušu i mozak, a u blizini možete posjetiti imalu pećinu u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcij-karbonata.

Šeher Sarajevo

Glavni grad naše zemlje, kod stranih turista poznat kao susret Istoka i Zapada, a zbog svoje burne historije i prošlosti ujedno je i najposjećeniji. Ono što bi vam kao turistima moglo biti najinteresantije osim starog dijela grada i Baščaršije su i vidikovci s kojih možete vidjeti cijelo Sarajevo.

Žuta ili Jekovačka tabija je mjesto koje nudi fantastičan pogled na zapad. Najbolje ju je posjetiti u akšam za vrijeme zalaska sunca. Budete li produžili dalje uzbrdo naići ćete na Bijelu tabiju koja se nalazi na vrhu naselja Vratnik.

PROČITAJTE  Sezona je propala, turisti iz BiH traže povrat novca za plaćene aranžmane na Jadranu

Osim toga možete posjetiti i Trebević, Vrelo Bosne i okolne sarajevske planine.

Bihać i Cazin

Ukoliko tražite zanimljiv vikend izlet u okolini Bihaća i Cazina, preporuka je dvorac Ostrožac.

A ako su vam potrebni relakascija i antistres terapija, Japodski otoci u Bihaću bit će izvrstan odmor za vas.

Ostali gradovi

Trebate posjetiti i Jajce, posljednje utočište kralja Stjepana Tomaševića. Ovaj grad je poznat po srednjovjekovnim katakombama i prekrasnim vodopadima u historijskoj jezgri grada.

U Gradačcu će vas na samom ulasku u grad oduševiti mir i čistoća te nezaobilazna kula Husein-kapetana Gradaščevića koja dominira krajolikom. Ovaj grad je nadaleko poznat po svome sajmu šljive i drugim prirodnim bogatstvima. Tu je i Trebinje, posljednji mediteranski grad prema unutrašnjosti BiH poznat kao grad vina, sunca i platana.

I na kraju nemojte zaboraviti posjetiti Banju Luku koja je poznata po svojoj dobro očuvanoj tvrđavi Kastel koja datira iz druge polovine XVI vijeka. Probajte poznate banjalučke ćevape i riješite dilemu čiji ćevapi su bolji: sarajevski, banjalučki ili travnički.

Smatramo da su sve destinacije primjerene i za posjete s djecom, jer će na taj način naučiti o prirodi i kulturnim znamenitostima koje ih okružuju.

Autor: A. P.

Stravičan kodeks “ubistava iz časti”: Maloljetne djevojčice brutalno ubijaju članovi porodica, zastarjeli sistem ih štiti, a porodica zataškava

Evo šta je CECA OBUKLA na dan kada joj se rodio unuk, a SVI SU GLEDALI SAMO U OVAJ DETALJ