in

Macron se obratio naciji: Moramo graditi Evropu nezavisnu o Kini i Sjedinjenim Državama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je obraćanju naciji rekao kako treba graditi Evropu nezavisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i “prvu pobjedu” svoje države protiv koronavirusa.

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope zavisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta.

“Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu zavisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara”, rekao je Macron u obraćanju na televiziji istaknuvši kako želi da Evropa iz toga izvuče lekciju.

“Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela te više rada i proizvodnje kako ne bismo bili zavisni o drugima.”

 

“Rat protiv epidemije nije gotov”

 

Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa.

“Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobijene bitke protiv virusa”, objavio je Macron dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.

Francuske vlasti očekuju da će ekonomija ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć privredi izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je međutim da trošak održavanja poslovanja firmi i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

 

Osvrnuo se na antirasističke proteste

 

Čelnik druge najveće evropske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke proteste koji su se nakon Sjedinjenih Država proširili širom svijeta, pa i Francuskom, koja je kritikovana zbog lošeg tretmana prema svojim manjinama.

Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

PROČITAJTE  OGROMAN BROJ: Trećina žena širom svijeta izložena nasilju

Ali predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska “neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti” ili “rušiti spomenike”, pritom se referirajući na uništavanje kipova historijskih ličnosti za koje demonstranti tvrde da imaju rasističku prošlost u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije.

Autor: D. K.

U zemljotresu koji je jučer pogodio Tursku poginula jedna osoba

Objavili su od čega je umro Rayshard Brooks