in

Mališan je bio na ivici smrti: Ljekar heroj iz Srbije na graničnom prelazu spasio život dječaku iz Grčke

Pomoću specijalnih kliješta dječaku smo izvadili jezik, koji je zapao ka ždrijelu. Ali nije počeo odmah da diše.

Jasmin Džogović, fizioterapeut, postao je heroj Srbije i Novog Pazara, kada je prije tri dana na graničnom prelazu Horgoš spasio život dječaku starom 15 godina iz Grčke koji je sa porodicom putovao za Njemačku. Samo brzom reakcijom Džogovića, inače zaposlenog u FK Novi Pazar, dječak je spašen.

– Odmah poslie utakmice u subotu, koju smo igrali na svom terenu, sa dvojicom vozača krenuo sam sanitetskim vozilom za Minhen da preuzmemo jednog pacijenta i prebacimo ga do Novog Pazara. Nekoliko stotina metara prije graničnog prelaza Horgoš naišli smo na veliku gužvu. Tada sam ja vozio, a vozač je uzeo telefon i snimao kolonu vozila. Bilo nam je interesantno da snimamo kako se vozila sklanjaju da mi prođemo i nastavimo put za Minhen, gde nas je čekao pacijent. Ispred nas je bio džip. Uključio sam rotaciju i sirenu kako bih vozačima signalizirao da se pomjere – priča Jasmin.

U crnom džipu ispred saniteta bili su otac i sin iz Grčke. Dijete je spavalo, a pošto je kolona bila velika, pa su automobili stajali u mjestu, zaspao je i njegov otac.

 

Petnaestogodišnji Grk je prestao da diše, lice je već počelo da mijenja boju, a pogled mu je bio izgubljen. Jasmin je reanimaciju započeo u automobilu u kom se dječak nalazio, a zatim je dijete uzeo iz vozila I prebacio vani.

 

– Pomoću specijalnih kliješta dječaku smo izvadili jezik, koji je zapao ka ždrijelu. Ali nije počeo odmah da diše. Porodica dječaka je stajala pored mene, bili su uspaničeni. Kukali su. Svi su čekali da se nešto dogodi. Teška slika. Pamtiću je do kraja svog života – priča Jasmin.

PROČITAJTE  Rusija donirala Srbiji tenkove i oklopna vozila, održana i zajednička vježba

 

Kada je dječakovo stanje stabilizovano, on je Jasminovim sanitetom prebačen do granice sa Mađarskom, gdje su ga preuzeli ljekari hitne pomoći i transportovali za bolnicu u Budimpešti, Jasmin je tada nastavio putovanje ka Minhenu, ne sluteći da će tri dana kasnije dobiti poziv od dječakovih roditelja, koji su mu zahvalili na svemu što je uradio.

 

– Uradio sam ono što je bila moja obaveza, za to sam se školovao. Bogu hvala pa sam bio tu u pravo vrijeme. To je najbitnije – kazao je Džogović.

 

Porodica iz Grčke, koja godinama živi i radi u Offenbachu, vraćala se sa odmora kada je njihovo dijete prestalo da diše. Nakon ukazane ljekarske pomoći na Horgošu i prespavane noći u bolnici u Budimpešti, dječak je u dobrom opštom stanju prebačen za Njemačku. Njegov otac je tri dana tragao za Jasminom i pronašao ga je preko srpskih državljana koji rade u ovom njemačkom gradu.

 

– Naši ljudi su mu pomogli da me pronađe. Na internetu su pronašli broj moje ordinacije. Pozvao me je i dugo smo razgovarali. Rekao je da želi da dođe u Novi Pazar, ali i da ja budem njihov gost. Najbitnije je da je dječak sada dobro – kaže Jasmin.

Autor: Z. K.

Slovenija uvela veliku promjenu za sve one koji prolaze kroz ovu državu

NEKRETNINE POZNATIH MUZIČARA U BIH: Čola kupio elitnu ‘gajbu’ u centru Sarajeva, Brega stan izdaje godinama, Đuri sve spaljeno u ratu, Neda sve prodala…