in

Matica hrvatska optužila Maticu srpsku za “krađu” kulturne baštine

Matica hrvatska je optužila Maticu srpsku za “prisvajanje” hrvatske književne baštine, zbog objavljivanja djela Marina Držića u ediciji “Deset vjekova srpske književnosti”.

U saopštenju Matice Hrvatske se ocjenjuje da je u pitanju „bezočna krađa i otimačina”.

– Matica hrvatska kao čuvar i zaštitnik za sveukupnu hrvatsku kulturu dužna je da reaguje na ovu bezočnu krađu/otimačinu – navodi se u saopštenju Matice hrvatske, prenjela je Hina.

Navode da bi bilo „lijepo i korisno čuti vjest da Matica srpska promoviše hrvatsku književnost i objavljuje djela hrvatskih književnika”.

Smatraju da to u normalnim okolnostima ne bi trebalo biti nevjerovatno i neizvodljivo, prenosi Tanjug.

Navode da je prvi od ciljeva zacrtanih uspostavljanjem matice slovenskih naroda bio upoznavanje svoje nacionalne kulture, a onda i kulture drugih naroda i sredina, što je, kako kažu, određeno i prvim Pravilima Matice hrvatske i prvim Statutom Matice srpske.

 

Megalomanski projekat

 

Tvrde da su svjedoci, kako navode, „megalomanskog projekta Matice srpske pod nazivom ‘Deset vjekova srpske književnosti’ u kojem su se našli stari hrvatski pisci koji su stvarali u Dubrovniku objedinjeni pod zajedničkim imenom srpske književnosti”.

– Istorija srpskog svojatanja hrvatske književne i kulturne baštine ponavlja se, na žalost, već duže od dva vjeka, od prvih štampanih izdanja Vuka Karadžića, pa je stoga potrebno tu pojavu posmatrati imajući u vidu tri nivoa – navodi se u izjavi Matice hrvatske.

Riječ je, kažu, o kulturološkom, stručno-jezičkom i političkom nivou prisvajanja hrvatske književnohistorijske baštine, a kada je riječ o kulturološkom nivou, Matica smatra da je objavljivanje djela najznačajnijih hrvatskih pisaca koji su djelovali u 16. i 17. vijeku u Dubrovniku, pod zajedničkim nazivnikom ‘Deset vijekova srpske književnosti’, trajni pokušaj srpske kulturne elite da sanira srpski književno-historijski diskontinuitet.

PROČITAJTE  Ljiljana brutalno pretučena na ulici: Krv je šikljala na sve strane!

Autor: D. K.

Elon Musk iznio jezivu teoriju o koronavirus. Ako je ovo istina, crno nam se piše

Mrežama kruži mučna snimka iz staračkog doma u Splitu. Snimila je uposlenica