in

Metro u New Yorku se zatvara noću radi dezinfekcije vagona

Metro u New Yorku obično otvoren 24 sata dnevno biti će zatvoren nekoliko sati noću da bi se dezinfikovali vagoni

Metro u New Yorku obično otvoren 24 sata dnevno biti će zatvoren nekoliko sati noću da bi se dezinfikovali vagoni, u nastojanju da se uspori širenje pandemije korona virusa, rekao je danas guverner države New York Andrew Cuomo.

Sve stanice metroa, njih 400 će biti zatvorene od 1.00 do 5.00 ujutro od 6.maja, rekao je guverner na konferenciji za novinare.

“Cijeli sistem javnog prevoza će biti u potpunosti očišćen svaka 24 sata” umjesto svaka 72 sata kako se sada radi, rekao je guverner i dodao da više nego ikad postoji potreba da se metro dezinfikuje.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio koji je preko videa učestvovao u obraćanju guvernera ukazao je da je ta mjera bez presedana.

To što metro u New Yorku koji je otvoren 1904. godine radi 24 časa je stvar ponosa za građane New Yorka, grada koji nikad ne spava. To što se zatvara čak i u najpustijim satima tokom noći pokazuje koliko se promjenio ekonomski centar SAD u vrijeme pandemije.

Djelimično zatvaranje sistema će takođe pomoći u borbi protiv ponovne pojave beskućnika u metrou, rekli su guverner i gradonačelnik.

New York je grad koji ima najveći broj zaraženih korona virusom na svijetu, gotovo 160.000 zaraženih i više od 17.000 umrlih.

Od početka uvođenja izolacije New Yorka 19. marta, broj korisnika metroa kojih obično ima oko šest miliona dnevno je pao 92 posto, rekao je Cuomo.

Mnoge stanice su puste sa izuzecima u popularnim kvartovima kao što su Queens i Bronx gde su brojni stanovnici takozvani neophodni radnici, zaposleni u bolnicama, samoposlugama, isporukama itd i nastavljaju da rade.

PROČITAJTE  Princ Harry prebačen na psihijatriju: Izgleda da je u kritičnom stanju

Guverner je rekao da će autobusi ili vozila biti besplatno stavljena na raspolaganje tim neophodnim radnicima koji budu morali da se kreću u to vrijeme.

Postupci Federalnih rezervi doveli su do “totalnog raspada” američke ekonomije

Kvalitetniji zrak u Evropi tokom pandemije umanjio broj smrti od zagađenja za 11.000