in

Mind dijeta je spoj dva najbolja načina ishrane na svijetu

Mind preporučuje 10 namirnica koje treba uključiti u dnevni meni i upozorava na pet grupa koje bi trebalo izbjegavati

Mind dijeta je osmišljena da poboljša zdravstveno stanje i tijela i uma, a kao spoj dve najbolje i najefikasnije dijete na svijetu u koje se nutricionisti kunu – Mediteranske i DASH dijete.

Nutricionisti kažu da su Mediteranska i DASH najzdravije i jedine održive dijete, a Mind dijeta ili dijeta za um kombinuje najbolje od njih. Dizajnirana je da promoviše zdravlje uma i smanji rizik od Alchajmerove bolesti, ali se pokazala odlično u skidanju viška kilograma, smanjenju rizika od hipertenzije, bolesti srca, moždanog udara, i popravljanju opšteg zdravstvenog stanja.

Mind dijetu je razvila Marta Moris, nutricionistički epidemiolog, u medicinskom centru Raš Univerziteta kroz studiju koju je finansirao Nacionalni institut za starenje. Osnovni cilj studije, piše Dijeta.net, bio je pronalaženje načina ishrane koji bi pomogao smanjenju rizika od Alchajmerove i drugih bolesti slične prirode.

Ispitujući efekte dve najbolje dijete na svijetu, Mediteranske i DASH, Moris je složila novu dijetu koja iz njih uzima najbolje i zasniva se na nekoliko pravila koja je lako zapamtiti i primeniti.

Mind preporučuje 10 namirnica koje treba uključiti u dnevni meni i upozorava na pet grupa koje bi trebalo izbjegavati.

Namirnice koje se preporučuju su zeleno lisnato povrće (obavezno, u velikim količinama), drugo povrće, bobičasto voće (naročito borovnice), orašasti plodovi, mahunarke (razne vrste pasulja, sočiva…), vino, integralne žitarice, riba, živinsko meso i maslinovo ulje. Iz ishrane bi trebalo izbaciti pohovanu i brzu hranu, crveno meso, sireve, puter i margarin, grickalice, slatkiše, kao i sve sokovi i pića sa dodatkom šećera ili vještačkih zaslađivača.

E, sad, kako rasporediti dozvoljene namirnice?

Živinsko meso jedite najmanje dvaput nedeljno, ribu najmanje jednom nedeljno. U toku jedne nedelje gledajte da bar 3-4 užine sadrže orašaste plodove, a bobice užinajte najmanje dva puta nedeljno.

PROČITAJTE  Cure su poludile za novim izazovom na TikToku, a nisu ni svjesne u kakvoj su opasnosti

Nezdrava hrana je dozvoljena jednom nedeljno.

Autor: Krtice.net

Komšije Romane Panić razvezale jezik: Ovako se ponašala prije pljačke, a sada više ne radi OVO!

Asteroid juri prema Zemlji: Ima 0,41 posto šanse da nas pogodi!